неделя, 10 юни 2012 г.

Няколко интересни факта за Холандия


Няколко интересни факта за Холандия

1. В Холандия планини няма, поради което почти винаги е ветровито. Времето е толкова променливо, че в рамките на няколко минути може да пече слънце, да вали дъжд или да вали сняг. Буквално.
2. Опасността да те блъсне кола в Холандия е минимална, за разлика от опасността да те блъсне колоездач. Да караш колело не е забавление, а нужда. Поради това на много места тротоарите за пешеходци са видоизменени в алеи за колелета. Пешеходците не се радват на голям почит. Почти всеки жител на страната има велосипед.
3. Мнозина не знаят, но Холандия е страната с най-висок жизнен стандарт в Европейския Съюз (най-висок доход измерен по паритета на покупателната способност) - 133% от средно 100 за ЕС - 27. За сравнение Германия е с 118%.
4. Холандският език звучи ужасно, но за сметка на това всеки знае английски. Нещо повече - смята се, че Холандия е страната, в която английския език (като не майчин такъв) се говори от най-много хора. 
5. През 1568 г. Холандия отхвърля католицизма и приема протестантството като основна религия в страната.
Въпроси за размисъл: 

Косвено или не, последните две точки (4 и 5) донякъде допринасят за казаното в точка 3. Владеенето на чужди езици и най-вече на английски е условие за (по-лесен) бизнес, а повечето бизнес увеличава благосъстоянието. На второ място (което може да прозвучи спорно за мнозина) държавите, приели протестантската етика са по-богати от всички останали. 

Дали теорията на Макс Вебер за протестантската етика, преплетена с духа на капитализма, е валидна все още, 100 години по-късно е трудно да се докаже, но е факт че страни като Германия, Холандия, Англия, Скандинавските държави, САЩ и т.н. са едни от най-богатите нации.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания