понеделник, 11 юни 2012 г.


Вместо поевтиняване - поскъпване на газа от 1 юли

Отстъпката от 11% от "Газпром" зависи от окончателно българско "да" за "Южен поток"






"Ще подпишем допълнителните споразумения за отстъпката тогава, когато изчистим отворените въпроси по проекта "Южен поток", обяви министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев

Вместо обещаваното от повече от два месеца поевтиняване на природния газ с 11 на сто, от 1 юли синьото горивo най-вероятно ще поскъпне. Отстъпката от 11% от цената на горивото от руската "Газпром", обявена в края на март, зависи от окончателното решение на България по проекта за газопровода "Южен поток". Това стана ясно от изказване днес на министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев пред журналисти по време на форум за зеления икономически растеж

Дългосрочните договори с "Газпром" изтичат в края годината. В края на март Добрев и тогавашният му заместник Валентин Николов посетиха Москва и обявиха, че са успели да убедят руската компания да намали цената на газа с 11.1% за периода от 1 април до края на 2012 г. Условието е България да ускори работата по българската част на "Южен поток", изтъкнаха от енергийното министерство. Не е ясно обаче как проектът ще бъде финансиран.

Нагоре и пак нагоре

"Имаме поскъпване на долара за този 9-месечен период и средно увеличение на петролните деривати. Така че по-скоро тенденцията за цената на газа е в посока нагоре", обясни Добрев, като припомни ролята на двата ценообразуващи фактора.

По-късно в понеделник общественият доставчик "Булгаргаз" трябва да обяви искането си към Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) си за цените на газа през третото тримесечие, по които ще продава горивото на топлофикациите и индустрията. От 1 април енергийният регулатор вдигна цената на газа с 12.73% до 699.10 лв. за хиляда кубични метра. Искането на "Булгаргаз" беше за близо 26%.

Обвързване

Отстъпката по действащите газови контракти с "Газпром" окончателно ще влезе в сила, само ако до 15 ноември България подпише за изграждането на "Южен поток", което се бави заради екооценката. По думите на Добрев между акционерите в проектната компания "Южен поток България", в която собствеността е поделена поравно между "Булгартрансгаз" и "Газпром", висят "отворени въпроси".

"В момента, в който уточним тези отворени въпроси и подпишем ангажимента за окончателно инвестиционно решение към 15 ноември 2012 г. , ще получим отстъпката от 11.1%, изчислявана от 1 април. Нейният размер е между 115 и 120 млн. долара. Ще подпишем допълнителните споразумения за отстъпката тогава, когато изчистим отворените въпроси по проекта "Южен поток", каза министърът.

Добрев е убеден, че работата ще бъде свършена до средата на ноември и общената отстъпка няма да бъде изпусната, защото преговорите протичат в "конструктивен дух".


Из прессъобщение на МИЕТ, 31 март 2012 г.

По-рано днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и председателят на Управителния съвет и заместник-председател на Съвета на директорите на "Газпром" Алексей Милер договориха цената на природния газ за българския пазар да бъде намалена с 11% от 1 април. По време на срещата от "Газпром" са проявили интерес относно строителството на газова компания в Белене и са заявили готовност да проверят възможностите за реализацията на такъв проект.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания