четвъртък, 21 юни 2012 г.

Хостелите и къмпингите също ще получават звезди

Хостелите и къмпингите също ще получават звезди


Апартаментите за гости, хостелите и така наречените апартхотели също ще бъдат категоризирани занапред. Това предвижда новият закон за туризма, който правителството вчера одобри. Досега тези обекти не бяха обхванати от категоризацията, съобщава "Капитал daily". 

С новите текстове също се предвижда категоризацията да важи за пет години, а не да е безсрочна както е в момента. 

Министерството на икономиката ще издава категория на хотелите с категория над 3 звезди както и на апартхотелите, вилните и туристическите селища и на хижите. От общините ще се дават звездите на семейните хотели, хостелите, пансионите, стаите и апартаментите за гости. От местната власт ще се дава категория и на къмпингите и заведенията. 

Законопроектът е обсъждан няколко пъти с браншовите сдружения, като повечето от предложенията в него са дошли именно от бизнеса.

Проектът предвижда още Министерството на икономиката да издава сертификати на СПА хотелите като критериите за това допълнително ще бъдат изготвени в наредби към закона. Обектите, които нямат такъв сертификат, няма да могат да се рекламират като предлагащи СПА процедури. 

В проектозакона е записано също, че туроператорите ще могат да издават електронни ваучери, за които настояваха хората от бранша. 

Икономическото министерство предлага още да се въведат изисквания към работещите като екскурзоводи, планински водачи и ски учители. Те ще трябва да покрият определени изисквания за квалификация, които допълнително ще бъдат изготвени в наредба, съгласувана с образователното министерство.

От закона за туризма се предвижда да отпаднат категоризации на ски писти и плажове, каквито съществуваха до момента.

В новия проектозакон е заложено още и разделение на страната на туристически райони, които ще се управляват от организации за управления. В тях могат да членуват сдружения на хотелиери, туроператори, общини и други свързани с отрасъла организации и ще бъдат доброволни. Сред основните цели на всички региони е да рекламират туризма на територията си по модела на подобни структури в други държави. 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания