четвъртък, 14 юни 2012 г.

Инфлацията в ЕС на най-ниско ниво от повече от година


Инфлацията в ЕС на най-ниско ниво от повече от година

България е сред страните с най-голямо увеличение на разходите за труд през първото тримесечие




Потребителските цени в ЕС и еврозоната продължават да спадат
Потребителските цени в ЕС и еврозоната продължават да спадат

Инфлацията в еврозоната е спаднала през май до най-ниското и ниво от повече от година насам, показват последните данни на Евростат. На годишна база показателят се е понижил до 2.4% от 2.6% през април. На месечна основа статистиката отчита дефлация от 0.1%. За целия Европейски съюз годишната инфлация през миналия месец е била 2.6 на сто, в сравнение с 2.7 процента през април, а на месечна основа е останала непроменена.

В сравнение с месец април, годишната инфлация е спаднала в 20 от страните членки, повишила се е в три и е останала непроменена в останалите. Най-ниското повишение на цените се наблюдава в Гърция и Швеция (по 0.9%) и в България – 1.8%. Най-висока инфлация през май е отчетена в Унгария (5.4%), Естония (4.1%), Кипър и Малта (по 3.7%).

Горивата и транспортът


В началото на годината цената на петрола скочи с почти една пета заради напрежението между Запада и Иран, но впоследствие започна да спада заради притесненията на инвеститорите от забавянето на световната икономика. Въпреки понижението обаче горивата и транспортът все още имат основен принос за инфлацията в еврозоната, като при тях поскъпването е от 3.7%. По-сериозно увеличение има само при алкохола и тютюневите изделия (4.7%) и жилищата (4%). Най-ниска инфлация се наблюдава в комуникациите (-3.3) и образованието (0.7%).

Въпреки спадането на инфлацията на годишна база, понижението спрямо предишния месец е по-малко от очакваното, отбелязва Reuters. Това може да забави плановете на Европейската централна банка да сведе инфлацията под 2%. Повечето анализатори очакват инфлацията да продължи да спада на фона на високата безработица и забавянето на икономиката в региона.

По-високи разходи за труд


Отделна статистика на Евростат показва, че средните почасови разходи за труд в еврозоната са се повишили с 2% през първото тримесечие в сравнение със същия период на миналата година. През четвъртото тримесечие на 2011 г. увеличението е било 2.8 на сто. В рамките на целия ЕС увеличението за периода е 1.7% в сравнение с 2.7% за предишното тримесечие. България е една от страните с най-голямо увеличение – 6.8 процента, като е изпреварена само от Естония, където повишението е 7.2%. Според данните на Евростат от 2001 г. насам цената на труда се е повишила с около 12 на сто в ЕС и с почти 18% в страните от еврозоната.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания