неделя, 10 юни 2012 г.

Надзиратели: До кога все за нас няма да има пари?


Надзиратели: До кога все за нас няма да има пари?


Надзиратели: До кога все за нас няма да има пари?
Няколстотин служители от затворите във Враца, Стара Загора, Пловдив, София, Сливен, Бобов дол, Бойчиновци, Благоевград протестираха пред Министерството на правосъдието в неделя. Снимка: "Дневник"
Служители в затворите от 12 града протестираха пред сградата на Министерството на правосъдието в неделя, 10 юни.
В протеста под наслов "Европа и за нас" участваха няколстотин служители от затворите във Враца, Стара Загора, Пловдив, София, Сливен, Бобов дол, Бойчиновци, Благоевград, предаде „Стандарт“.
Работещите в местата за лишаване от свобода искат решаване на натрупали се с времето проблеми, които поставиха с лозунгите "Жадни сме, гладни сме, оставка!", "До кога все за нас няма да има пари? До кога?".
Според тях липсва диалог с министъра на правосъдието и министъра на финансите във връзка с предоставяне на необходимите допълнителни средства от централния бюджет за 2012 г. за обезпечаване на различни дейности, както и за увеличаване на социалните плащания, които не са индексирани от над 10 години.
Протестиращите заявиха, че исканията им са от социален и професионален характер, не са насочени срещу настоящото управление и нямат политически оттенък.
„Проблемите в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и Главна дирекция "Охрана" не са само парите за социални плащания. Ние настояваме за реално необходимото финансиране за 2012 година, за обезпечаване нормално изпълнение на дейностите и прилагане на наказанията," заяви председателят на Управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите в България Иван Петров.
За капиталови разходи през 2012 година в ГД "Изпълнение на наказанията" е предвидена сума от 1,5 милиона лева.
Тя трябва да бъде разпределена в 14 затвора, над 40 следствени ареста и около 28-30 пробационни служби, подчерта Петров.
По думите му в България един надзирател отговаря за между 80 и 250-300 затворници.
„Липсват медицински персонал, лекари, психолози, психиатри и всичко това води до огромно натоварване и невъзможност за ползване на отпуските, оплакаха се надзирателите. Един затворник струва на държавата между 800 и 1000 лева на месец,“ каза ще Иван Петров.
Заплатата на надзирателите е между 500 и 750 лева с всички добавки.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания