понеделник, 25 юни 2012 г.

20 години Черноморско икономическо сътрудничество

20 години Черноморско икономическо сътрудничество

20 години Черноморско икономическо сътрудничество

Преди 20 г. – на 25 юни 1992 г., по инициатива на Турция държавните и правителствените ръководители на 11 държави от Черноморския регион, сред които България, подписват Истанбулска декларация, с която се учредява Черноморското икономическо сътрудничество.
В Истанбул започва среща на върха на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество(ОЧИС) по случай 20-годишнината от основаването й.
България ще бъде представена от министър-председателя Бойко Борисов, който ще произнесе слово на юбилейната сесия, предаде Дарик радио.
Премиерът Борисов е придружен от министъра на културата Вежди Рашидов и посланика на България вАнкара Красимир Тулечки, допълва БТА.
Държавни и правителствени ръководители на 12-те страни членки и представители на 13-те страни-наблюдатели в организацията и на партньорите й участват във форума.
РумънияМолдоваСърбияГрузия и Азербайджан ще бъдат представени на ниво президенти.
Албания е представена на ниво министър-председателРуската федерация и Украйна на ниво вицепремиер, Гърция – от външния си министър, а Армения от заместник външен министър.
Срещата на върха ще бъде ръководена от турския президент Абдуллах Гюл и президента на РепубликаСърбия Томислав НиколичСърбия ще предаде мандатното председателство на ОЧИС на Турция, която ще го поеме от 1 юли т.г.
Президентите на Турция и на Сърбия ще дадат пресконференция за журналистите.
На форума се предвижда да бъде обсъден икономическият дневен ред на организацията през следващото десетилетие. Участниците ще приемат Декларация на срещата на високо равнище.
Ръководителите на делегациите ще присъстват на откриването на изложба в двореца Долмабахче сарайъ на художници от страните от Черноморския регион, а турският президент Абдуллах Гюл ще даде официална вечеря.
Преди 20 г. – на 25 юни 1992 г., по инициатива на Турция държавните и правителствените ръководители на 11 държави от Черноморския регион, сред които България, подписват Истанбулска декларация, с която се учредява Черноморското икономическо сътрудничество.
Сърбия се присъедини през 2004 г., а 13 държави от ЕвропаАзияАфрика и Европейската комисия са със статут на наблюдатели.
Сътрудничеството в ОЧИС обхваща широк спектър от дейности – търговия, транспорт, енергетика, комуникации, банково дело, опазване на околната среда, борба с организираната престъпност.
Според турски дипломатически източници по време на мандатното си председателство Турция ще представи програма за укрепване на ОЧИС и активизиране на сътрудничеството във всички сфери, както и за нова визия на организацията.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания