четвъртък, 14 юни 2012 г.

Великобритания иска от банките си скъпи реформи


Великобритания иска от банките си скъпи реформи

Вложителите на дребно ще получат привилегирован статут в случай на несъстоятелност




Спасяването на Royal Bank of Scotland (RBS) и Lloyds през 2008 г. струваше на британските данъкоплатци над 60 млрд. паунда.
Спасяването на Royal Bank of Scotland (RBS) и Lloyds през 2008 г. струваше на британските данъкоплатци над 60 млрд. паунда.

Британските власти искат от местните банки да отделят вътрешните си търговски операции и да дадат по-висок приоритет на вложителите на дребно, съобщава Reuters. Тези мерки са част от реформите на сектора, които трябва да осигурят защита на данъкоплатците и ще доведат до допълнителни годишни разходи до 7 млрд. британски лири за банките.

В своята "Бяла книга", публикувана в четвъртък, британските власти също така потвърдиха, че банките ще трябва да поддържат капиталов буфер – първичен капитал за абсорбиране на загуби (PLAC), който да се равнява на най-малко 17% от рисково претеглените им активи. Единствената държава с толкова строги изисквания за капитализацията на банките в момента е Швейцария.

В британския случай обаче международните операции на банките ще са изключени от новите правила, като в противен случай финансови институции, като HSBC и Standard Chartered щяха пострадат сериозно. Международните регулации, влизащи в сила от 2019 г., изискват банките да поддържат такъв буфер от 7% до 9.5% за най-големите институции.

Според предложенията на Лондон, вложителите на дребно ще получат най-привилегирован статут от кредиторите и облигационерите в случай, че банката изпадне в несъстоятелност. Правителството предупреди, че въвеждането на новите правила ще намали стойността на 82-процентния дял на държавата в Royal Bank of Scotland (RBS) и 40-те процента в Lloyds с между 6 и 9 млрд. паунда.

Целта на реформата е да се предотврати повторение на кризата от 2008 г., когато държавата трябваше да похарчи повече от 60 млрд. паунда от парите на данъкоплатците, за да спаси някои от най-големите банки. Според последните изчисления промените ще доведат до допълнителни разходи за банките между 4 и 7 млрд. паунда на година.

"Бялата книга" ще бъде последвана от съставяне на проектозакони до есента. Правителството иска да прокара новите правила до края на мандата на сегашния парламент през 2015 г., а банките ще трябва да отговарят на условията до 2019 г.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания