петък, 29 юни 2012 г.

ГЕРБ обвини Иван Костов и тройната коалиция за шоковото поскъпване на тока

ГЕРБ обвини Иван Костов и тройната коалиция за шоковото поскъпване на тока

иван костов

ДКЕВР проспа за съжаление част от мерките, които можеха да предприемат. Това коментира в кулоарите на НС съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитров, предаде репортер на News.bg от парламента.
Той прогнозира, че ако държавният регулатор не предприеме адекватни мерки за контрол на скока на тока, ще имаме още лоши новини за по-висока цена на електричеството.

Според него виновник за днешната лоша новина за потребителите е предходното управление, подписало договорите за изкупуване на зелена енергия.
Вината на тройната коалиция трябва да я чуете и видите, те също имат вина, обърна се Димитров към медиите. Вината на ГЕРБ е, че бавно се опитаха да сложат ред в този сектор, смята още той.
Българското общество трябва да знае на какво се дължи това увеличение на тока. Това изтъкна от парламентарната трибуна Цвета Караянчева от ГЕРБ. 8% идват, по думите й, благодарение на реализиране на ВЕИ проекти, фотоволтаици. 5% са благодарение на дейности в сектора от кабинета "Костов".
Тройната коалиция обрекла българския бизнес да плаща най-скъпата зелена енергия. Тройната коалиция подписала проекти за 12 000 мегавата зелена енергия, което според Караянчева се равнява на ток от 6 атомни електроцентрали.
Тя се похвали, че ГЕРБ сменили закона за ВЕИ на тройната коалиция като "гарантирали" пазар за 4 000 мегавата, но от тях допуснахме да се построят едва 600 мегавата. Ако не беше променен лобисткия закон за ВЕИ на тройната коалиция сега увеличението щеше да е най-малко с 28%, категорична бе Караянчева.
Тя посочи и поименно част от виновниците за 13% скок в цената на тока - Румен Овчаров и МС и депутатите Рамадан Аталай, Иван Харизанов, Петър Симеонов, Златко Златев, Мая Манолова, Ариф Агуш, Станчо Тодоров, Татяна Калканова, Иван Иванов и др.
Увеличението на електроенергията се случва сега, по време на вашето управление. Това отговори Мая Манолова.
Вие управлявате трета година, не можете да бягате от отговорност във всеки случай, изтъкна тя. Социалистката настоя да се компенсират доходите на хората, за да бъде всяко поскъпване по-поносимо.
Тя каза, че в предишния мандат е внесла промени в закона за ВЕИ, за да отговорим на европейските изисквания. Ние сме за зелена енергия и зелена България, подчерта Мая Манолова.
Кой ще плати сметката?, попита и енергийният министър Делян Добрев. Целият свят се изсипа тук да инвестира в зелена енергия, каза още той. Поне със 100% по-скъп ток сме щели да плащаме, според министъра, ако ГЕРБ не са спрели проектите, подписани от тройната коалиция за ВЕИ. Оправихме вашите каши, изтъкна Добрев.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания