четвъртък, 21 юни 2012 г.

Испания плати рекордна лихва на инвеститорите си

Испания плати рекордна лихва на инвеститорите си


Испания пласира средносрочни облигации на рекордно висока цена за еврозоната, часове преди правителството й да обяви резулатите от независимия одит на банковата система. Той трябва да покаже колко голяма е капиталовата дупка в нея – тоест от колко пари ще се нуждаят финансовите институции, съобщи Ройтерс. 

Финансовите министри на еврозоната ще обсъдят как да отпуснат обещаният вече спасителен заем за 100 млрд. евро за банките в страната. Много наблюдатели виждат в този заем една прелюдия към цялостна програма за спасяване на Испания.

Мадрид успя в четвъртък да продаде средносрочни облигации за 2.2 млрд. евро при силен интерес от страна на инвеститорите. Лихвата по петгодишните книжа обаче нарасна до 6.07 на сто – равнище, което анализаторите сочат като непоносимо за дълго време. Тази лихва е и 15-годишен връх.

Това беше в контраст с продажбата на облигации от Франция, за което страната ще плати на инвеститорите лихва от 1.43 на сто.

"Първото притеснение е дали Испания може да се финансира от пазарите. Те успяха да продадат 2.2 млрд. евро при цел от 2 млрд. евро и следователно могат", коментира Ахилеас Георголопулос, стратег в Lloyds в Лондон.

"След това въпросът е, дали лихвите, които ще плащат, са заплаха в краткосрочен план. И да, ясно е, че те са по-високи от тези предишния месец. Въпреки това те ще могат да се финансират при тази цена още няколко месеца", допълва той.

В петък премиерът на Испания Мариано Рахой има среща с канцлера Ангела Меркел, президента на Франция Франсоа Оланд и премиера на Италия Марио Монти. Тогава се очаква, че официално ще бъде поискана помощ.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания