вторник, 12 юни 2012 г.

Мирослав Найденов: Няма желаещи да бъдат земеделци

Мирослав Найденов: Няма желаещи да бъдат земеделци

Мирослав Найденов Снимка: Архив
Проблемът в българското земеделие е ниската производителност и липсата на желаещи да отглеждат плодове и зеленчуци. Това заяви министърът на земеделието и горите Мирослав Найденов по повод актуалните въпроси и проблеми пред земеделието в предаването „Тази сутрин" на БТВ.
"Желаещите да отглеждат плодове и зеленчуци са малко, защото е по-трудоемко, коментира министърът. Все пак стоките на пазара са български в по-голямата си част. Те са били 10% от общия обем за сметка на вносните, но сега е обратното - каза Найденов. - Съществува обаче и друг проблем, а именно, че мнозина злоупотребяват, представяйки за български вносни стоки."
На въпроса за обезщетяване на хората, чиято продукция е пострадала от наводненията и неефективните застрахователни практики в страната министър Найденов съобщи, че се обмисля идеята за въвеждане на минимална застраховка. Към момента има възможност да се формира застрахователен земеделски фонд от милиони левове. Министерството е отделило 30 милиона за зеленчукопроизводителите, а заради проливните дъждове са отпуснати още 3 милиона.
Срещу зърнените производители пък започват сериозни проверки от НАП и е възможно да има арести.
По повод протеста на стотина ветеринари, Найденов заяви, че не му е искана оставката и няма напрежение заради либерализираната схема при избор на ветеринар.
За услугата "ол инклузив" бе предложено да бъде забранена в хотели с по-малко от 4 звезди. Найденов каза, че няма да се ограничава частния бизнес и такива мерки няма да се презприемат. Предстои среща на министъра с хотелиерите.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания