понеделник, 11 юни 2012 г.

Заедно, но последни


Заедно, но последни


Германският финансов министър предложи гротескно театро, като почти умолително настояваше испанският му колега да санира испанските банки с парите на германските данъкоплатци. Но танцът около златния европейски телец ще придобива още по-гротескни форми.

За да запази общоевропейската валута, госпожа Меркел иска да превърне еврозоната в някаква свръхдържава.

И то не като резултат от широка гражданска дискусия за бъдещето на Европа, а като вторичен продукт на европейските спасителни пакети. След като повечето страни извън еврозоната не искат и да чуят за еврото, сега ни дотрябва "Европа на две скорости"!

Дълбока заблуда! Един регион, в който цари централизация вместо разпределение на отговорностите към по-ниските нива, и хармонизация вместо конкурентност, много скоро ще бъде задминат от всички.
Драмата обаче предстои.

Тя ще настъпи, когато различията между страните в еврозоната бъдат позагладени, а еврото - спасено, но с цената на това, че конкурентоспособността на цялата еврозона се окаже окончателно съсипана. Все едно, че на олимпийски игри в маратонското бягане лекоатлетите от еврозоната се наговарят да пресекат финала заедно. Ще бъде красива и хармонична гледка. Всички пресичат финала заедно, но последни!

От коментар на Х. О. Хенкел, бивш мениджър на IBM и президент на Германския съюз на индустриалците, публикуван на сайта на "Дойче веле"

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания