неделя, 10 юни 2012 г.

"Мудис" ще понижи оценките в еврозоната


"Мудис" ще понижи оценките в еврозоната

Развитието на ситуацията в Гърция и Испания може да накара „Мудис" да понижи оценката на много страни в еврозоната, съобщи рейтинговата агенция.

Ако Гърция напусне това ще доведе до увеличение на натиска върху оценките на страните, използващи общата европейска валута. 
Според доклада на агенциятатова ще доведе до загуби за инвеститорите в гръцки ценни книжа, от една страна заради замяната на еврото с местна валута, от друга заради силните макроикономически смущения, които ще последват.

Рискът от излизане на Гърция от еврозоната крие най-голяма заплаха за кредитните рейтинги на Кипър (Ва1,), Португалия (Ва3), Ирландия (Ва1), Италия (А3) и Испания (А3). Ако това се случи, агенцията възнамерява да преразгледа оценките на всички страни от еврозоната, включително тези с максимална оценка като Германия, Франция, Австрия, Финландия, Люксембург и Холандия.

Според експертите на „Мудис" проблемите в банковия сектор на Испания не биха повлияли катастрофално за еврозоната. На подобна опасност е изложена в по-голяма степен единствено Италия, където банките също изпитват дефицит на ликвидност.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания