понеделник, 11 юни 2012 г.

Петролът поскъпна за кратко над 100 долара


Петролът поскъпна за кратко над 100 долара

Помощта за Испания и добрите данни за Китай дадоха тласък на цените





Петролът се повиши до петмесечен ръст, след като пазарите приветстваха отпускането на 100 млрд. от европейските политици на Испания, които страната ще използва, за да стабилизира банковия си сектор. Подкрепа на фючърсите оказа и повишеният внос на Китай на суров петрол.

Суровият брент се търгуваше за 99.93 долара, или с ръст от 0.46% в Лондон, а часове преди това беше дори малко над 100 долара. Цените му са спаднали с 14% от началото на годината. Американският лек петрол с доставка през юли добави 0.92% към стойността си, или 84.87 долара за барел. "Ценовите рискове се изместват по-нагоре", коментира Джефри Кюри, ръководител стокови проучвания в Goldman Sachs. "След като политиците продължават да работят по казуса за дълга в Европа и икономическите данни се стабилизират, пазарите ще се движат значително по-високо", допълва той. 

Вносът от Китай
Китай, който е вторият най-голям потребител на нефт в света, е увеличил вноса си през май, показват данни на митниците. Пекин е внесъл 25.3 млн. метрични тона суров петрол през май, или по 5.98 млн. барела на ден. През февруари тази година беше постигнат последният рекорд във вноса на страната – 5.87 млн. барела на ден. "Изглежда, че Китай засилва отново търговията си", каза Тетсу Емори стоков фонд мениджър в Astmax Cо. Според него това засилва нагоре цените на петрола и стоките.

Продажбите на пътнически автомобили в Китай са нараснали с 23% до 1.28 млн. бройки през миналия месец, показват изчисления на Китайската асоциация на автомобилните производители от 9 юни. Данните надхвърлят очакваните 1.2 млн., които анализаторите на Bloomberg са пресметнали.

Излишък на пазара
Организацията на страните, износителки на петрол (ОПЕК), може да запази без промяна квотите си за производство с цел да задържи цените на настоящите нива според проучване Bloomberg News. Петролният картел се среща тази седмица. "Налице е огромен излишък на петролния пазар", заяви министърът на петрола на Ирак Абдул Карим ал Луайби. По думите му цените на суровия петрол от 100 до 120 долара за барел са разумни. Членките на картела Иран и Венецуела критикуват останалите държави, че произвеждат повече от определените им квоти.

Страните в ОПЕК са изпомпвали 31.85 млн. барела дневно през април, което е с 1.85 млн. повече от договорения на последното заседание през декември лимит и с 950 хил. повече от това, което ще бъде необходимо през третото тримесечие на годината, показват данни на Международната агенция по енергетика.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания