сряда, 13 юни 2012 г.

Расте тегленето на депозити от гръцките банки преди изборите


Расте тегленето на депозити от гръцките банки преди изборите

Reuters: Средно на ден изтичат по 500-800 млн. евро




Гръцките банки наблюдават значително нарастване в темпа на теглене на депозити с наближаване на изборите в страната на 17 юни, както и нарастване на опасенията, че Гърция може да бъде изключена от еврозоната, пише Reuters, цитирайки банкери на високи постове.

През изминалите няколко дни тегленията на депозити от водещите гръцки банки достигат общо 500-800 млн. евро дневно, като темповете на теглене нарастват осезаемо с наближаване на изборите, са посочили двама банкери, чиито имена Reuters не цитира.

500-800 млн. евро на ден

Bloomberg посочва, че през този месец горната граница на теглените обеми на ден се е увеличила от 100 млн. на 500 млн. евро, цитирайки гръцки банкери запознати със ситуацията. Според такъв банкер във вторник размерът на изтеглените депозити е надминал 700 млн. евро. От централната банка в Гърция са отказали да коментират, посочва Bloomberg.

Изтичането на депозити от по-малките и средни по размер банки е достигнало около 10-30 млн. евро.
От октомври 2009 г., откакто започна дълговата криза в страната, от гръцките банки са изтеглени 72 млрд. евро от компании и домакинства.

 "Това включва изтеглените кеш средства, наредени преводи и инвестиции на паричния пазар, германски облигации, американски държавни ценни книжа и други облигации", е посочил банкер, пожелал да остане анонимен.

Страховете

Страховете, че Гърция може да бъде изключена от единната европейска валута и да се върне към слабата драхма, води до стабилен поток от теглене на средства от компании, като бизнесът алармира, че има вероятност стойността на депозитите му силно да се понижи.

Европейският съюз и Международният валутен фонд предупредиха Гърция, която има средства само за няколко седмици, че трябва да се придържа към условията на сделката от спасителния пакет за излизане от кризата или рискува помоща да й бъде спряна.

Трети гръцки банкер е посочил, че тегленето на средства от банките е управляемо и обемът е покрит от програмата за спешна ликвидна помощ, осигурена от Европейската централна банка, пише още Reuters.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания