вторник, 26 юни 2012 г.

Имаме 14 млн. лв. загуба от токсичен гръцки дълг


Имаме 14 млн. лв. загуба от токсичен гръцки дълг


България и останалите държави от Черноморското икономическо сътрудничество са претърпели косвена загуба от над 14 млн. евро заради "токсични" гръцки облигации. 
Това е станало през Черноморската банка за търговия и развитие, която през 2006 г. е закупила гръцки ДЦК на стойност 20 млн. евро.
В момента тези книжа са се обезценили с над 14 млн. евро. Въпросът бе повдигнат вчера от премиера Бойко Борисов на срещата на върха на ЧИС в Истанбул. Той изрично настоя пред останалите 11 държави членки на организацията, банката, която е обща собственост, да разреши проблема с обезценяването на закупените от нея гръцки книжа. Дори предложи гърците да си изкупят тези облигации. по номиналната им стойност. Това искане е отправил премиерът Борисов.
България е акционер с 13,5% в Черноморската банка. Срещата на върха в Турция бе именно за да се набележат новите икономически приоритети на организацията за следващия десетгодишен период.
Страните от ЧИС да хармонизират енергийните си закони по подобие на третия енергиен пакет на ЕС, за да може да функционира пазарът между тях, поиска още Борисов. 
Изграждането на обща черноморска енергийна инфраструктура е сред приоритетите на страната ни, обяви премиерът пред колегите си.
Най-важни за нас са връзките през Турция,  откъдето евентуално бихме могли да доставяме природен газ от Азербайджан. На разговорите президентът на Азербайджан Илхам Алиев увери останалите държави, че предстои пускането на нови три пристанища в страната му, както и да  заложи на нови газопроводи за доставка на каспийско гориво към държавите от Черноморския регион.
Борисов призова и за активно изпълнение на меморандумите за изграждане на Черноморския магистрален пръстен и на морските магистрали. Той увери останалите държави, че построяването на българския участък от пръстена е сред приоритетите на кабинета. На наша територия това са трасетата на "Черно море" и пътя Свиленград - Русе, който би трябвало да се изгради от обща проектна компания между България, Турция и Катар.
До късно снощи обаче срещата на върха на ЧИС не можа да приеме декларация за бъдещото си развитие. Причината бе спор между Армения и Азърбейджан за Нагорни Карабах и присъствието на термина "замразени конфликти" в нея.В ролята на помирител влязъл Борисов. "Ако няма декларация няма да бъде изпълнена целта на срещата", обяснил той на двете страни.
"Дадох им пример как процедираме ние в ЕС - събираме се сутринта и не приключваме разговорите докато няма позитивен сигнал", обясни Борисов.
"Регионът ни е изключително богат на всякакви ресурси. В същото време няма преки въздушни линии между страните от ЧИС, а конфликтите замразяват отношенията в него", каза още Борисов.
ЕС трябвало да има и черноморска стратегия, както има и дунавска.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания