четвъртък, 21 юни 2012 г.

Пета комисия от Европарламента отхвърли ACTA

Пета комисия от Европарламента отхвърли ACTA

Страните, подписали АСТА, към 21 февруари.

Комисията по международна търговия към Европейския парламент беше петата, която отхвърли търговското споразумение за борба с фалшифицирането (АСТА), преди гласуването в пленарна зала, което ще се състои най-вероятно по време на пленарната сесия през юли, предаде пресслужбата на Европарламента.

Срещу споразумението гласуваха също евродепутатите от комисиите по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, по правни въпроси, по развитие, по промишленост, изследвания и енергетика. ACTA влезе и в дневния ред и на комисията по петициите, която на 19 юни обсъди темата в присъствието на представители на гражданите, отправили петициите.

Рядко толкова комисии разглеждат даден текст, което се дължи в голяма степен на гражданската реакция срещу споразумението, която наблюдатели определиха като най-острата на европейско ниво в историята. Евродепутатите от отделните комисии гласуваха срещу конкретни мерки в текста, като всяка една от тях след това излезе и с обосновка за решението си.

За да влезе АСТА в сила в ЕС, споразумението трябва да бъде ратифицирано от Европейския парламент, от Съвета и от държавите членки. Някои страни в ЕС вече заявиха, че няма да ратифицират АСТА.

По време на пленарното заседание евродепутатите ще вземат решение въз основа на препоръка на водещата комисия по темата – комисията по международна търговия – като ще бъдат взети предвид и мненията на останалите комисии. Очаква се гласуването в пленарна зала да се проведе по време на юлската пленарна сесия.

През февруари българските евродепутати обявиха, че са постигнали консенсус по въпроса и няма да подкрепят ACTA

Европейската комисия призова членовете на Европейския парламент да отложат гласуването на търговското споразумение, докато Съдът на ЕС се произнесе по въпроса, но евродепутатите вероятно няма да се съобразят с това искане.

Представяме ви и дебат на тема "Рисковете от АСТА - факт или фикция", организиран от EuroparlTV.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания