понеделник, 11 юни 2012 г.

Три месеца ще се търси концесионер на Западния парк


Три месеца ще се търси концесионер на Западния парк

Частният стопанин ще трябва да вложи поне 2.7 млн. лв. за атракциони





Увеселителният център, който бъдещият концесионер трябва да изгради е предвиден в
северозападната част на парка и ще граничи с бул.
Увеселителният център, който бъдещият концесионер трябва да изгради е предвиден в северозападната част на парка и ще граничи с бул. "Сливница"


По-малко от месец след като Столичният общински съвет даде зелена светлина близо 500 декара от Западния парк в София да бъдат отдадени на концесия без заплащане от страна на частния партньор, обявлението за това вече е публикувано. Върху терена - т.нар. представителна част от една от най-големите обособени зелени площи в столицата, се предвижда да бъдат изградени атракционен комплекс, спортни съоръжения, кафенета и паркинг. Според подробния устройствен план на територията площта на сградите и съоръженията, които предстои да бъдат изградени там, е 52 декара. От бъдещия концесионер се очаква и да възстанови алеите и парковото осветление, да постави нови пейки и беседки, да ремонтира чешмите и фонтаните и да изгради велоалея през парка.

В процедурата ще могат да участват компании или сдружения с опит в строителството на паркове или атракционни комплекси или такива, които са специализирани в поддръжката или управлението на подобни обекти. Като изискване е поставено, че през поне една от последните три години кандидатите трябва да имат приход не по-малко от 1 млн. евро от някоя от горните дейности или балансова стойност на дълготрайните материални активи за 2011 г. не по-малко от 500 хил. евро. Гаранцията за участие в конкурса е 50 хил. лв., а срокът за подаване на оферти съвпада с Деня на София - 17 септември. Два дни по-късно предложенията ще бъдат отворени.

От бъдещия концесионер не се очаква да заплаща концесионна такса. Той ще трябва да вложи в благоустрояването на парка най-малко 2.7 млн. лв. и да инвестира в изграждането на атракционите. Максималният срок на концесията е 25 години, като в оценката на участниците той ще е с тежест от 15 на сто. Основен критерии при избора ще е инвестиционната програма, която ще се оценява с тежест от 50 на сто. Останалите 35% от оценката ще бъдат формирани от годишната програма за поддържането на парка.

Концесионерът ще печели както от приходи от постоянните обекти - ресторанта, кафенетата и атракционите, така и от спортните съоръжения и от отдаването под наем на търговски площи на територията на парка. Според решението на Столичния общински съвет новият стопанин на Западния парк има право да определя цените на услугите, които предоставя, както и да сключва договори за наем на площите с трети лица. От обявлението става ясно, че той ще може да получава и приходи от рекламни съоръжения, както и от провеждане на "културни мероприятия".

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания