сряда, 27 юни 2012 г.

Бюджетът е на излишък втори пореден месец


Бюджетът е на излишък втори пореден месец

Фискалният резерв достигна 5 млрд. лева в края на май




Държавният бюджет е на излишък втори пореден месец, съобщи Министерство на финансите. През април той бе 469 млн. лева, а за май е 284 млн. лева.

Двата месечни излишъка заличиха натрупаните през първото тримесечие дефицити. Така, с натрупване за петте месеца на годината, бюджетът излиза на плюс с 67.4 млн. лв. За същия период на миналата година имаше дефицит от 597.5 млн. лв.

Превишението на приходите над разходите е основната причина фискалният резерв да достигне 5 млрд. лв., като данните бяха оповестени в седмицата, когато финансовият министър Симеон Дянков представя новата ни емисия глобални облигации пред потенциални инвеститори в Западна Европа.

Балансираният бюджет може да помогне на правителството да пласира ценните книжа при по-ниска доходност. Подобряването на салдото обаче е само временно и през втората половина на годината разходите на държавата отново ще започнат да надхвърлят приходите. Така 2012 г. ще завърши с дефицит, близък до планирания в закона за бюджета, който е 1.1 млрд. лева.

От Министерството на финансите коментират, че подобреното изпълнение на бюджета се дължи изцяло на по-високите приходи. Без да уточнява с колко растат приходите и от какви източници, ведомството на Симеон Дянков коментира, че при разходите има номинален ръст от 3.3% спрямо миналогодишните до 10.94 млрд. лв.

Експерт от Министерство на финансите коментира, че увеличението на приходите не се дължи на повишена икономическа активност. По думите му постъпленията се увеличават като нетен резултат от събраните и възстановени данъци. Когато износът намалява, правителството възстановява по-малко данък, а в същото време вносът расте и върху него се събират нови данъци.

Мерките за затягане на контрола от НАП върху бизнеса и борбата с контрабандата на акцизни стоки пък са оказали вотростепенно влияние. През април и май в бюджета пристигат субсидиите от Европейския съюз за земеделските производители и това също допринася за положителното салдо. Други еднократни приходи са вноската на БНБ в бюджета, която е размер на 180 млн. лв., както и дивидентът от Държавната консолидационна компания, която приватизира държавните дялове в ЕВН в края на миналата година.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания