сряда, 20 юни 2012 г.

Самарас оглави кабинет с надежда да е на власт поне две години


Самарас оглави кабинет с надежда да е на власт поне две години

Очаква го сложна задача да балансира коалиция с двама бивши противници




Андонис Самарас положи в сряда клетва като министър-председател на Гърция в присъствието на президента Каролос Папуляс (в центъра)

Андонис Самарас положи в сряда клетва като министър-председател на Гърция в присъствието на президента Каролос Папуляс (в центъра)

Лидерът на консервативната партия "Нова демокрация" Андонис Самарас е новият премиер на Гърция, след като успешно реализира мандата да състави кабинет и да привлече в управляващата коалиция още две партии - социалистите от ПАСОК и проевропейската "Демократична левица". Заедно те ще имат 179 депутати в 300-местния парламент и ще представляват над 50% от подадените гласове.

Лидерите им Евангелос Венизелос и Фотис Кувелис съобщиха, че веднага започват съставяне на кабинета и на екип, който да опита да предоговори срокове и елементи от помощния пакет на МВФ и ЕС. Самарас заяви в неделната вечер след извънредните парламентарни избори, че смята кабинетът му да изкара до изборите за европарламент през 2014 г., а вчера - че коалицията ще е стабилна.

Силно намален кабинет

В четвъртък ще бъде обявена структурата на правителството и дали и трите партии ще участват със свои хора в него. Лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос заяви, че никой от депутатите му или бившите министри няма да е в кабинета. От "Демократична левица" също казват, че няма да изпратят свои известни представители в правителството. По неофициална информация министрите и политическият състав ще бъдат намалени драстично - може би поне наполовина. В момента има около 50 министри и заместник-министри, а в кабинета на Самарас може би министрите ще са не повече от 15-17. Новият премиер бе заявил в понеделник, че иска една трета от министрите му да са безпартийни експерти.

Разцепено финансово министерство

Предполага се още, че финансовото министерство ще бъде разделено на две, като едната част се занимава само с държавните финанси, а другата води преговорите с международните кредитори. Според в. "Катимерини" в Атина усилено се коментира, че новият финансов министър най-вероятно ще е Василис Рапанос, председател на борда на National Bank of Greece и председател на Банковата асоциация на Гърция. В България NBG е собственик на ОББ банк.

Самарас веднага ще трябва да се заеме с болезнените проблеми на страната, да осигури следващите траншове от помощта и в същото време да ръководи съюз с доскорошни традиционни противници. "Коалицията ще е много слаба", коментира Никос Костандарас, главен редактор на консервативния в. "Катимерини".

Още мрачни прогнози

Анкета на Reuters сред 19 икономисти показа, че последните събития в Атина са дали глътка въздух на еврозоната, но не може да се избегнат задаващите се тежки години за Гърция, Португалия и Испания. Само трима от анкетираните днес смятат, че един ден гърците може да напуснат единната валута, докато само преди седмица всеки трети не вярваше, че еврозоната ще остане непокътната в следващите 12 месеца. Поне до 2014 г. обаче на южните държави от еврозоната им предстоят трудни времена.

Конкретно за Гърция ще се влошава безработицата - 23.4% в края на годината (22.6 е в момента), и стабилизиране чак пред есента на 2013 г. Анкетираните прогнозират свиване на икономиката за тази година от 5.8%, което е петото поред влошаване на този показател в допитванията на агенцията. 

Инфо: КАПИТАЛ Daily

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания