понеделник, 11 юни 2012 г.

Все същият съветски филм


Все същият съветски филм

Поевтиняването на газа се оказа поскъпване




Делян Добрев
Делян Добрев

"Германия купува газа от Русия за 330 долара, а ние - за 600 долара. Искрено се надявам, че президентът Путин след нашия разговор ще направи необходимото компаниите в Русия да направят това, което са направили за германците." премиерът Борисов, 28 март"Русия ще даде отстъпка в цената на газа за България от около 11%, считано от 1 април." 
министър Делян Добрев, 30 март


"Русия има нови искания по финансовия модел на проекта за строеж на газопровода "Южен поток", за да подпише споразуменията за отстъпка в цената на природния газ за България."  Добрев, 4 юни 
"Възможно е поскъпване на газа, тъй като отстъпката на "Газпром" още не е задействана заради спорове по финансовия модел за "Южен поток".
Добрев, 11 юни

"Заради поскъпването на алтернативните горива на средиземноморски борси и на курса на долара спрямо лева се налага цената на природния газ от 1 юли до се повиши с 15.73 на сто."  съобщение на "Булгаргаз", 11 юни

С други думи - договореното поевтиняване на газа от 1 април се оказа реалното му поскъпване от 1 юли, независимо с колко процента ще е. И едва ли някой трябва да е изненадан, че филмът отново не е "шведски", а "съветски".

"Газпром" е в правото си да си преследва целта - строителството на "Южен поток" да започне преди влизането в сила от 1 януари догодина на новите енергийни правила в ЕС, които ограничават руските интереси. Това, че по проект газопроводът минава през България, е единствената "съпротивителна сила" на София в тази игра, но тя пък се губи от факта, че страната продължава да е без възможност за други доставки освен от "Газпром".

Три години и половина след кризата от януари 2009-а газовите връзки със съседни държави все още ги няма, а за "по-сигурно" България забрани дори проучванията, от които можеше да разбере дали поне разполага с шистов газ.

Преговорите с монополист при тези условия, при това доброволни, няма как да не свършват с резултати тип "братска дружба".

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания