сряда, 27 юни 2012 г.

14 фирми се класираха за евтиния ток от АЕЦ "Козлодуй"


14 фирми се класираха за евтиния ток от АЕЦ "Козлодуй"

Най-високата постигната цена на търга е била 73.33 лв. за мегаватчас




За първи път  АЕЦ

За първи път АЕЦ "Козлодуй" проведе търг, на който на равни начала можеха да се явят както търговци на електроенергия, така и крайни потребители

Четиринадесет фирми от 22 желаещи ще успеят да купят от електроенергията на АЕЦ "Козлодуй", предвидена за свободния пазар. Това каза изпълнителният директор на централата Валентин Николов за "Капитал Daily". Миналата седмица централата проведе търг, на който за продажба бяха предложени 400 мегавата. В същото време обаче офертите значително надминаха обявените количества, достигайки 600 мегавата, при положение че за енергията, предлагана от централата на пазара, са необходими 350 мегавата. За първи път обаче АЕЦ "Козлодуй" проведе търг, на който на равни начала можеха да се явят както търговци на електроенергия, така и крайни потребители – големи индустриални предприятия, което като краен ефект доведе до много по-засилена конкуренция и по-високи цени. Участници в търга обаче коментираха, че са доволни от новите правила и че този път не е имало големи сътресения, както обикновено се случва на търговете, провеждани от централата.

Кой печели?


Сред първите фирми, които са се класирали, са "Лукойл Нефтохим", "Загора енерджи", която е търговец на електроенергия към "Холдинг Загора", и пазарджишката "Дуропак Тракия папир", собственост на австрийската компания Constantia Packaging. Изпълнителният директор на "Дуропак" Даринка Деспотова коментира, че досега фирмата винаги е участвала самостоятелно на търговете, а не чрез търговец. "За нас електроенергията е суровина и е важно да я закупим на по-ниска цена, но този път цената, която предложихме, е по-висока от миналогодишната", допълни тя. Прокуристът на "Загора енерджи" Петър Петров обаче коментира, че дружеството може и да не подпише договора си с централата, тъй като от АЕЦ "Козлодуй" няма да допуснат отклонения в потреблението. "Само няколко големи предприятия в страната като "Асарел Медет", "КЦП Пловдив" могат да ползват такава енергия, тъй като са в постоянен режим на работа. Ние обаче обслужваме 10-12 фирми, част от "Холдинг Загора", които работят само на дневен режим. Затова и говорихме с други фирми, на които предложихме да купят тази енергия, но никой не я иска. Ние също няма какво да я правим", посочи Петров.

Търговецът на електроенергия "Трен", който е 100% собственост на Национална компания "Железопътна инфраструктура" и която продава закупената електроенергия изцяло на БДЖ, както и "Елаците мед" също са сред класиралите се кандидати. От търговците на електроенергия количества този път са взели и "ЧЕЗ трейд България", която е дъщерно на чешкото енергийно дружество CEZ, които не успяха да се класират на предишния търг. Договорите между АЕЦ "Козлодуй" и спечелилите търга бяха подписани вчера. Останалите фирми, успели да закупят от електроенергията на АЕЦ "Козлодуй", пък трябваше да да станат ясни,  след като договорите между тях и централата бъдат подписани, което се случи вчера. Ден по-рано изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов коментира, че е възможно някоя от фирмите в последния момент да се откаже. Причината е, че за да се застраховат, че ще успеят да купят от евтината енергия, някои участници са наддавали веднъж като краен клиент и веднъж през търговец, или случаи като с фирми като "Загора енерджи". В тази връзка миналия петък централата извика всички кандидати, за да потвърдят заявените от тях количества. Според Николов обаче нито един от тях не е поискал да промени предложението си.

Ценови предложения

Според информация на АЕЦ "Козлодуй" най-високите предложени цени на проведения търг са в диапазона 72.90-73.33 лв. за мегаватчас. Те са по-високи от постигнатите на миналия търг, проведен от АЕЦ "Козлоуй" през декември 2011 г., когато се появиха обвинения в спекулации, заради които цената на електроенергията е достигнала до 72 лв. за мегаватчас. Причината за това са новите правила, по които централата проведе търга, според които след първоначалното публично отваряне на ценовите оферти кандидатите имаха 24 часа да подобрят своите предложения. Така при първоначалното отваряне най-високата цена е била 71.81 лв. за мегаватчас, като впоследствие тя достига над 73 лв. за мегаватчас. Валентин Николов обаче не скри, че от страна на кандидатите е имало натиск вторичното наддаване да не се провежда, както беше и досега.

Този скъп, скъп износ 

Междувременно в понеделник се проведе и търгът за продажба на електроенергия за износ. Въпреки че търговци се оплакваха, че с плащането на такса пренос, към която са включени и добавките за зелена и кафява енергия, и невъзстановими разходи цената на електроенергията за износ става много висока, към търга е бил проявен голям интерес, потвърди самият Николов. При минимална цена, предложена от централата, от 70 лв. за мегаватчас, най-високата оферта е била за малко над 74 лв., коментира Николов. Ако към тази цена обаче се прибавят и въпросните мрежови такси, които от началото на юли ще достигнат 15.74 евро за мегаватчас, цената на електроенергията за износ от АЕЦ "Козлодуй" ще надмине 50 евро за мегаватчас при средна цена в региона от 45 евро.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания