вторник, 12 юни 2012 г.

Делян Добрев: Поевтиняване на газа ще има, когато развием местния добив


Делян Добрев: Поевтиняване на газа ще има, когато развием местния добив


Снимка: Архив 24chasa.bg
Още не е ясно, че искането на „Булгаргаз" ще бъде удовлетворено. Този филм вече сме го гледали. На всеки три месеца "Булгаргаз" иска по 20-25% увеличаване цената на газа, обикновено ДКЕВР се съгласява на 4-5%. Това каза пред БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.
Той уточни, че регулаторът е възможно и въобще да не одобри поскъпване на газа. "От 1 април до края на годината за 9 месеца прави до 120 млн. долара, които ще ги получим като отстъпка в цената, ако подпишем протокол, с който се ангажираме да вземем окончателно решение до 15 ноември за "Южен поток". Но да не се окажем в ситуацията с "Белене", когато сме подписали споразумение с редица отворени въпроси, които се опитваме да решим", отбеляза Добрев.
Той подчерта, че не плащаме газа по-скъпо, за да ни принудят да вземем решение и да ни дадат отстъпка, а това са договорите, които са подписани.
"Това поскъпване си е съгласно сключените договори, в този смисъл няма изнудване от страна на руската страна. "Южен поток" е проект, който подкрепяме, той ще носи значителни допълнителни приходи на страната ни. Ако не бъде осигурено финансирането, вземайки решение до ноември може да се случи както при "Белене" - започваме да строим, а пък нямаме пари за това. Това са отворените въпроси преди да подпишем споразумението и да получим отстъпката", обясни енергийният министър. Той повтори, че това не са спорове, а нерешени въпроси. "Трябва да знаем още от сега, ако даваме пари - колко пари. Срокът на откупуване на инвестицията е 15 години. Това значи, че на базата на привлечения капитал се правят изчисления за норма на възвръщаемост и на 15-ата година сме изплатили тръбата. След 15-ата година в следващите 20-30 години живот на тази тръба ние получаваме приходи. Това е записано в споразумението", заяви Делян Добрев.
По повод преговорите с „Газпром" и цената на газ, Добрев каза, че не бива да се прибързва. „Отстъпката вече е изчислена, така че когато и да я подпишем, тя ще бъде 115-120 милиона", коментира Добрев.
Според него обаче истинското намаление на цената на газа ще го получим тогава, когато развием местния добив за газ.
Министърът сподели, че е нужна своеобразна реформа в пазара на газ. Трябва да отворим пазара, така че да могат всички фирми, които имат търговски договори с Русия, да имат достъп до българските клиенти, коментира още Добрев. „Ако допуснем други фирми, ще се появи конкуренция, което ще е добре. От това ще спечелят както хората, така и бизнесът", обясни още енергийният министър. „Пазарът трябва да се либерализира", подчерта Делян Добрев.
Той е категоричен, че подкрепяме и "Набуко", и "Южен поток". "Южен поток" ще ни осигури по-голяма сигурност на доставката по линия на трасето. Газът при този случай ще влиза първо в България. "Набуко", освен сигурност на доставките, носи и диверсификация на газа. Имаме възможност да купуваме газ от Каспийския регион. Истинското намаление на цената на газа ще го получим тогава, когато развием нашите възможности за добив на газ. 10-15% добиваме в момента от Черно море, което е 40% по-евтино от вноса на газа на границата. Истинското намаление на цената на газа ще се получи с потребление на местния добив", увери Добрев.
"Най-големите лидери на света са тук и те виждат потенциала, който и ние виждаме. В противен случай не биха рискували да харчат стотици милиони долари за проучване. Това не биха го направили, ако не бяха убедени, че ние имаме залежи", подчерта още енергийният министър.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания