петък, 22 юни 2012 г.

Moody's наказа банковия свят

Moody's наказа банковия свят

Рейтинговата агенция понижи оценките си за 15 от най-големите банки в света

Лоши оценки на водещи финансови институции постави Moody's. Рейтинговата агенция понижи средно с две степени оценките си за 15 от най-големите банки в света.
Сред тях са американските Bank of America, Citibank, Goldman Sachs, Morgan Stanley и JPMorgan Chase, британските HSBC, Barclays и Royal Bank of Scotland, френските BNP Paribas, Credit Agricole и Sciete Generale, швейцарската Credit Suisse и немската Deutche Bank.
Рейтингът на четири организации е смъкнат с по 1 пункт, на десет – с по 2, а този на Credit Suisse – с 3. Най-сериозно е намалението при Bank of America и Citigroup – до Ваа2.

Информационните агенции отбелязват, че всички американски банки, които бяха спасени от правителството с мотива, че са „твърде големи, за да бъдат оставени да фалират”, попадат в списъка на Moody's.
За някои банки перспективата е негативна, което означава, че оценката им може да бъде коригирана още надолу през следващите месеци.
Агенцията мотивира решението си с риска банките да отбележат значителни загуби заради все по-нестабилните капиталови пазари.
Понижаването на рейтингите означава, че банките ще бъдат принудени да правят по-големи разходи за набиране на средства. Това пък може да повиши стойността на кредитите за бизнеса и населението.
Засегнатите банки категорично отхвърлиха оценките на Moody's.
През май агенцията смъкна рейтингите на 26 италиански и 16 испански банки, а през юни на 6 немски и 3 австрийски кредитори. Като причина анализаторите от Moody's изтъкнаха риска, свързан със задълбочаване на дълговата криза в еврозоната.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания