вторник, 26 юни 2012 г.

Плевнелиев: Против съм на растеж срещу планини от дълг

Плевнелиев: Против съм на растеж срещу планини от дълг

Снимка: Румяна Тонева 24 часа
"Вярвам в устойчивия растеж, базиран на реформи за конкурентоспособност, производителност, добра бизнес среда и добро позициониране в глобалната верига на доставки. Вярвам, че да бъдеш финансово дисциплиниран е важно, но не достатъчно, за да растеш". Това заяви президентът Росен Плевнелиев на конференция "Предпоставки и перспективи за устойчив икономически растеж в България и Европа", която е организирана съвместно от УНСС и Администрацията на държавния глава.

Росен Плевнелиев каза, че не вярва в растежа, който може да бъде постигнат от днес за утре. Не съм съгласен с растежа, който е за сметка на нови планини от дълг, които се плащат от следващото поколение, не одобрявам растежа "напомпан" с бързи пари на кредит, не се впечатлявам от милиарди и от политици, които вярват, че произвеждат растеж като "наливат" милиарди в неефективни и нереформирани сектори, каза още президентът. Той изрази убеденост, че в основата на доброто развитие стои доброто планиране и добрите политики.

По думите на Плевнелиев европейските политици няма да произведат растеж само като произнасят постоянно "вълшебната" думичка "растеж" и отлагат важни структурни реформи. Затова президентът посочи, че е важно да се изпълни със съдържание думата "растеж". По думите му е крайно време политиците в Европа да бъдат малко по-откровени и да се каже, че проблемите са национални, че решенията също трябва да бъдат национални и те са различни за различните държави.

Необходими са реформи, трябва да имаме приоритети, трябва да синхронизираме действията на много институции и на всички основни играчи по пътя на икономическото развитие, за да можем да постигнем своята цел, каза президентът. Той посочи, че растежът може да бъде подпомогнат преди всичко със сътрудничество и правилно дългосрочно планиране. Като посочи важността на сътрудничеството между бизнеса и държавата, между университетите, институциите Плевнелиев изтъкна, че национален устойчив растеж се постига само когато има пълна легитимност на приоритетите и много години последователни усилия по тях.

"Необходима е визия, трябва ни план, знаем, че от днес за утре няма да стане, но и че с работата на парче всяко следващо правителство, което отрича другото, усилията на предишното и подменя приоритетите, също няма да стане. Но ще стане когато имаме силно легитимни национални дългосрочни приоритети и работим по тях, независимо кой е на власт", каза още той.

Държавният глава посочи, че решенията са в това да спазваме добрите практики - инвестиции в образование, подкрепа за малки и средни предприятия, създаването на работещи институции като платформа на бизнеса да се развива. Плевнелиев отбеляза важността от изграждане на по-тясна връзка между образование, наука и нуждите на реалната икономика, както и нуждата от добре образовани и обучени млади хора, с практически умения и важността на темата за учене през целия живот.

Плевнелиев посочи също, че подкрепата за малките и средни предприятия винаги е фактор за растеж и икономическо развитие. Малките и средни предприятия са над 99 процента от българската икономика и над две трети от работните места са в тях. Моята мечта е да имаме икономическо развитие в страната, което освен, че е базирано на възхода на малките и средни предприятия, но и една голяма част от тях да бъдат иновативни експортно ориентирани, каза Росен Плевнелиев. 

Президентът изтъкна и важността на регионално балансирано икономическо развитие, както и наличието на работещи институции и електронното управление. Силно вярвам ,че държавата е приоритизирала административната реформа в синхрон с електронното правителство и много скоро ще видим една много по-ефективно действаща администрация, много по-прозрачна и организирана в интерес на икономиката и на хората, каза още президентът.
България не трябва да търси „евтини пари", посочи по време на конференцията и директорът в Генерална дирекция „Икономически и финансови въпроси" в Европейската комисия Ищван Шекели. Според него, страната ни трябва да използва оптимално човешките ресурси и да работи за по-добри условия за привличане на чуждестранни инвеститори като намали разходите за правене на бизнес. По думите на Шекели, за България е важно както да привлича външни инвестиции, така и да създаде системи за трансфер на знания. Той отбеляза, че страната ни е фискално дисциплинирана и е успяла да стабилизира макроикономическите си показатели.
Форумът в УНСС се организира съвместно с Администрацията на държавния глава и събра икономически анализатори и експерти на Европейската комисия, УНСС, Икономическия институт при БАН, Центъра за либерални стратегии, Центъра за икономическо развитие, Института за пазарна икономика, Център за икономически стратегии и конкурентоспособност, „Индъстри Уоч", Центъра за изследване на демокрацията и Института за икономическа политика.

Държавният глава: Проверяваме всички документи по случая със Спаска Митрова

Комисията по българско гражданство и българи в чужбина към президентството заседава по случая "Спаска Митрова", съобщи пред журналисти президентът Росен Плевнелиев.
"Ще чуем внимателно всички аргументи и ще проверим всички документи. Очакваме в много скоро време да чуем аргументите и на юристите, които защитават казуса. Да, президентската институция е много активна и със сигурност търсим решение", коментира държавният глава.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания