понеделник, 11 юни 2012 г.

Бюджетните средства ще се концентрират в БНБ


Бюджетните средства ще се концентрират в БНБ

Търговските банки ще обслужват държавата по единни цени и условия и в по-ограничени случаи





Идеята на готвените законови промени е информацията за публичните финанси да се подобри.

Идеята на готвените законови промени е информацията за публичните финанси да се подобри.

Средствата на държавата ще консолидират почти изцяло в Българската народна банка (БНБ), а търговските банки ще обслужват министерства и ведомства само по специфични операции и картови разплащания.

Тенденция да се работи по този начин има и в момента, но процесът не е подробно регламентиран в сегашното законодателство. Липсата ще се запълни от новия Закон за устройство на държавния бюджет, който Министерство на финансите подготвя. 

Прекият резултат от подготвяните промените е, че ще стане възможно размерът на фискалния резерв да се следи с много по-голяма точност. 

Изземва ли държавата бизнес

Според експерт от ведомството на Симеон Дянков, работещ по проекта, новите разпоредби няма да засегнат състоянието на банковата система, нито пък ще променят отношенията на частния сектор с държавата, но ще спести пари на бюджета и ще направи управлението му и прогнозите по-лесни и точни. Изключение пък ще са общините, които не могат да бъдат обслужвани от БНБ.

Представители на банковия сектор също коментираха, че измененията няма да засегнат дейността на търговските банки, тъй като и в момента голяма част от държавните средства се държат в БНБ. Последствия би имало, ако промяната засегне компаниите, в които собственост има правителството, заради чиято концентрация в Корпоративна търговска банка Европейската комисия вече разследва държавата ни.

Управлението и депозирането на парите на държавните фирми обаче няма да се обхване от подготвяния закон. Той ще засегне само държавните предприятия, които са не са търговски дружества, като РВД например.

Готвената законова промяна реално ще се усети след окончателното разплащане на средства по предприсъединителните програми на европейския съюз (ФАР и ИСПА). До края на следващата година парите трябва да се изплатят към крайните бенефициенти или да се върнат на Европейската комисия.

Точно тези средства формират частта от фискалния резерв, която правителството не държи в БНБ, а в търговските банки. Новопостъпващите средства по оперативните програми обаче постъпват и се съхраняват в централната банка, като този режим ще са запази и занапред.

По-добра отчетност

Така през ежедневния баланс на управление "Емисионно", публикуван от БНБ, ще стане възможно данните за размера на фискалния резерв да са много по-точни. Сега действащият режим позволява да се пораждат спекулации около нивата му в месеци, когато бюджетът прави сериозни разходи и отчита дефицити на месечна база.

Двама бивши заместник-министри на финансите подкрепиха законопроекта. Те обясниха, че той няма да лиши банките от бизнес и съпътстващите ги приходи, но ще направи по-лесно проследяването и планирането на ликвидността в държавата. Спестяванията все пак щяло да има, но те няма да са в значителни обеми, обясниха те.

Ефект върху частния сектор

Посредник при плащанията на данъци, такси и глоби към държавните учреждения обаче и занапред ще са търговските банки. Приходната администрация ще поддържа сметки и задълженията да се превеждат по тях.

Останалите ведомства също ще могат да откриват временни сметки в търговските банки, когато това е необходимо за картови разплащания и други операции, които не се предлагат от  централната банка, както и за откриване на акредитиви. След приключването на операциите тези сметки ще се закриват, а средствата, които са останали по тях, ще се възстановяват в БНБ.

Директор на една от търговските банки обясни, че това няма да промени нещата значително, защото и в момента финансовите институции правят ежедневно приключване на разчетите си с държавата, като превеждат на бюджета средствата, които събират в негова полза.

Друга новост е, че всички банки, които искат да обслужват държавата, ще трябва да подпишат договор с Министерството на финансите. Той ще съдържа едни и същи клаузи и цени, приложими за всички. Освен това се предлага за картови плащания към държавата хората и фирмите да не дължат банкови комисиони и такси.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания