неделя, 10 юни 2012 г.

Има ли полза Гърция от ЕС


Има ли полза Гърция от ЕС

Темата за кризата в Гърция вече започва да омръзва на всички, но интересни факти продължават да излизат, които допълват картината на гръцката драма. 
Гърците не са доволни от ЕС и гласуват против мерките наложени от Тройката (ЕС, МВФ и ЕСБ). Това може да ги доведе до напускане на паричния съюз, а защо не и до налагане на допълнителни санкции от Общността като например замразяване на достъпа до европейските фондове, спиране на субсидиите в различни сектори, ограничен достъп до общия вътрешен пазар и т.н.
Ето малко данни какво е получила Гърция от Европейския съюз от началото на своето членство в него.
Гърция е нетен получател на средства от Общността - През 2010 г. всеки данъкоплатец (макар и косвено) е получил по 282 евро повече отколкото е внесъл като данъци в Общността. 
От приемането на страната в ЕС през 1981 г. (по това време още Европейска икономическа общност), Гърция е получила близо 93 млрд. евро повече отколкото е внесла като вноска. 
Погледнато от гледната точка на южната ни съседка, членството в Общността чисто финансово се е отплатило многократно. И тук не става въпрос за ниско лихвени кредити отпуснати благодарение на членството в паричния съюз, а за безвъзмездна финансова помощ по линия на европейските фондове.
За сравнение в Ирландия през 2010 г. данъкоплатците са получили по 119 евро повече отколкото са внесли, а откакто е член на Общността, страната е получила близо 42 млрд. евро повече отколкото е внесла. 

1 коментар:

  1. за съжаление освен Гърците всички ние в Европа, за най-много ние като тяхни преки съседи имаме вреди от тази криза която се отразява на всички нас - най-вече косвено но все пак се усеща

    ОтговорИзтриване

Общо показвания