понеделник, 11 юни 2012 г.

"Булгаргаз" иска 16% по-скъп газ от юли


"Булгаргаз" иска 16% по-скъп газ от юли

Леко омекотяване на удара е възможно, ако не се нагнетява газ в "Чирен"




От газовата компания подчертават, че очакват да получат с подпис споразуменията с руската страна за намаляване на цената на газа с 11.1% считано от 1 април до края на годината

От газовата компания подчертават, че очакват да получат с подпис споразуменията с руската страна за намаляване на цената на газа с 11.1% считано от 1 април до края на годината

След като договореното намаляване на цената на природния газ между "Булгаргаз" и "Газпром" все още не е подписано, българското газово дружество поиска от 1 юли цената на синьото горива да се покачи с 15.73%. В понеделник "Булгаргаз" е представила заявлението си за третото тримесечие в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Според държавната компания пределната цена, по която продава, трябва да достигне 809.05 лв. за хиляда куб. м без акциз и без ДДС. В момента цената е 699.10 лв. за хиляда куб. м.

За исканото увеличение са виновни курсът на долара (1.55 лева за долар през третото тримесечие, т. е. по-висок с 5.02 % спрямо предишния период) и нуждата от по-високи приходи от тези, получени при сегашната цена.

От газовата компания подчертават, че очакват да получат с подпис споразуменията с руската страна за намаляване на цената на газа с 11.1% считано от 1 април до края на годината.

"Към настоящия момент, въпреки положените усилия, не е възможно да бъдат отчетени постигнатите включително на най-високо държавно ниво, договорености за намаляване на разходите ни при внос на природен газ, тъй като съответните документи, узаконяващи споразуменията са подписани от "Булгаргаз" ЕАД, предоставени на доставчиците ни, но все още не официализирани от тяхна страна. След получаването им "Булгаргаз" ЕАД незабавно ще ги предостави в ДКЕВР", се казва в съобщението на обществения доставчик.

По-рано в понеделник министърът на икономиката Делян Добрев обясни, че 11-те процента отстъпка са обвързани с българското участие в проекта на "Газпром" за газопровода "Южен поток".

От "Булгаргаз" посочват още, че поскъпването е и съхраняването на 148.5 млн. куб. м. газ в хранилището "Чирен". "В случай, че това съхранение бъде отложено (което би увеличило риска за доставките през зимата на 2013 г.) пределната цена би била 766.73 лв./х м3 без акциз и без ДДС.", посочват още от компанията. От дружеството твърдят, че в сметките им не е включено покриване на недовзет приход от предходните периоди.

За 2011 г. "Булгаргаз" е на загуба от 73.2 млн. лв., показва финансовият отчест на фирмата. За сравнение за 2010 г. загубата е 37.392 млн. лв., а оперативната загуба към 30 април 2012 г. възлиза на 101.821 млн. лв.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания