сряда, 20 юни 2012 г.

Коват тройна коалиция в Гърция

Коват тройна коалиция в Гърция


Лидерът на "Нова демокрация" Андонис Самарас говори по телефона след срещата си с шефа на ПАСОК Евангелос Венизелос.
Новото правителство в Гърция ще е тройна коалиция, за която партиите преговаряха вчера цял ден в Атина, предадоха световните агенции.
В коалицията се очаква да влязат консервативната "Нова демокрация", която има мандат за кабинет, социалистите от ПАСОК и Демократичната левица.
Лидерът на "Нова демокрация" Андонис Самарас вероятно ще стане премиер. Той настоявал 30 процента от членовете на бъдещия кабинет да не са политически фигури. В същото време от ПАСОК държели на активна роля в администрацията и можели да предложат няколко свои представители за министерски постове.
Споразумението за управляваща коалиция в Гърция е въпрос на часове. Това заяви лидерът на Демократичната левица Фотис Кувелис вчера след разговори с председателя на ПАСОК Евангелос Венизелос. Първо обаче партиите трябвало да се договорят за това каква ще бъде програмата на кабинета и кои ще са новите министри. В същото време Кувелис предупреди, че не знае кога ще бъде сформирано правителството и че това може да стане до края на седмицата заради разногласия между лидерите. "Все още има някои неразрешени въпроси за правителствените програми и мерките за строги икономии, които Гърция трябва да изпълни", обясни Кувелис.
За да прокарва закони, правителството се нуждае от просто мнозинство от 151 места в 300-членния парламент. За да има успех обаче, му трябва значително по-голяма парламентарна подкрепа. Трите партии - "Нова демокрация", ПАСОК и Демократичната левица, заедно ще имат 179 депутати в парламента, което е доста повече от простото мнозинство. Демократичната левица спечели 6,26% и 17 депутатски места на изборите в неделя.
Лидерът на "Нова демокрация" Андонис Самарас има срок до днес да състави кабинет. Ако не се справи, президентът Каролос Папуляс ще връчи мандат за кабинет на втората партия на изборите - крайнолявата коалиция "Сириза". Лидерът Алексис Ципрас обаче вече обяви, че даже няма и да се опитва да състави правителство.
Както консерваторите, така и ПАСОК обявиха преди изборите, че ще спазват ангажиментите по финансовия пакет, подписан с международните кредитори, но искат поне 2 години разтегляне във времето на крайните срокове за болезнените реформи.
Условията на спасителния план за Гърция ще бъдат предоговорени заради влошаването на икономическите условия в страната и забавянето между двата вота, обясни европейски представител пред АП. Старото споразумение вече било "илюзия". Малко по-късно обаче Европейската комисия реагира официално, като заяви, че не планира преразглеждане на споразумението.
Според запознати Германия била склонна да направи отстъпки за сроковете, но не и за същината на реформите. Експерти предрекоха, че докладът, който ще направят представителите на т.нар. Тройка в Атина, ще бъде крайно отрицателен.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания