вторник, 26 юни 2012 г.

Проектирането на скоростния път Русе–Свиленград започва през октомври


Проектирането на скоростния път Русе–Свиленград започва през октомври

Проектирането на скоростния път Русе–Свиленград започва през октомври

През октомври консорциумът между България, Турция и Катар ще започне работа по проекта и финансовия анализ на строителството на пътя. Снимка: БГНЕС, архив
Компанията за изграждане на скоростния път РусеСвиленград, в която ще участват БългарияТурция иКатар, ще започне работа през октомври.
Представители на страните участнички се споразумяха във вторник работата по проектирането и финансовия анализ на строителството и експлоатацията на пътя да започне през есента, предаде БНР.
Трите държави ще излъчат по двама представители в надзорния комитет на проекта, който междувременно ще подготви тригодишна бюджетна рамка и меморандум за сътрудничество.
Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова уточни, че България няма да има друг финансов ангажимент освен отчуждителните процедури и издаването на разрешителни за строеж.
Бъдещият концесионер ще плати разходите по изграждане на пътя, по който ще се преминава с тол такси. Ще се обсъждат три алтернативни трасета - през Върбишкия проход, през Шипка и през Бургас–Варна–Шумен.
Премиерите на БългарияТурция и Катар се споразумяха за съвместния строеж на скоростния пътРусеСвиленград на среща в резиденция „Евксиноград“ край Варна през май.
Пътят, който ще бъде изграден чрез публично-частно партньорство, ще бъде извън националната инфраструктура, пътуването по която се заплаща с винетни такси, и преминаването по него ще се таксува с т.нар. тол такса.
Инвестицията в 300-километровата пътна отсечка ще бъде в рамките на 1-1,5 млрд. евро.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания