събота, 9 юни 2012 г.

Борисов към македонските медии: Мешаме се, когато ни слагате пречупен кръст на знамето

Борисов към македонските медии: Мешаме се, когато ни слагате пречупен кръст на знамето

Снимка: Румяна Тонева 24 часа.бг
Ние първи ви признахме, били сме ви винаги подкрепа, работихме да ви паднат визите и сега изведнъж какво: хитлеристки филм за България! В цар Самуил ли се мешаме, в Кирил и Методий ли се мешаме, като гоните нашите посланици, ли се мешаме? С тези думи българският премиер отговори на провокативните въпроси на македонски журналист по време на форума „Балканите в глобалния свят: насърчаване на европейската перспектива на региона".

Представители на македонски медии се опитаха да вбесят българския министър-председател. 
Журналист попита премиера дали България е антилобист на пътя на Македония към НАТО и ЕС и защо „се меша" в спора между Македония и Гърция. "Ние не се "мешаме" в никой спор. Ние се "мешаме", само когато слагате хитлеристко знаме и правите такива филми. Тогава "се мешаме", отговори нервно Борисов.
"България никога не е имала на знамето си пречупен кръст. България никога не е правила нещо срещу Македония - ние първи ви признахме, ние сме били винаги подкрепа, работихме да ви паднат визите. И сега изведнъж какво - хитлеристки филм за България. И до този момент ние си мълчим - в кое се "мешаме". В цар Самуил ли се мешаме, в Кирил и Методий ли се мешаме, като гоните нашите посланици ли се мешаме? Не се мешаме никъде. Ние искаме да сме братя, да се уважаваме и да се обичаме", посочи премиерът.
Сега е време на Балканите да има градеж - недопустимо е да нямаме магистрали и жп линии, които да свързват столиците на всички балкански държави, недопустимо е да нямаме пряка самолетна връзка. Това каза премиерът Бойко Борисов на международна конференция „Балканите в глобалния свят: насърчаване на европейската перспектива на региона".

„Ако тръгнем за Загреб от София, трябва да минем през Мюнхен или Виена. Това е недопустимо. Ако сега не го направим, просто сме слаби политици", коментира Борисов. 
„Истински се надявам, че всички ние сме си извлекли поуките от това, какво може да се случи в една държава, когато е нарушен един от двата стълба - в сферата на сигурността и във финансовата стабилност. Борбата с престъпността, с корупцията, трябва да бъдат първостепенна задача на всяка една от нашите страни, за да може регионът да е спокоен, за да имаме и необходимите инвестиции. Никой не отива да инвестира в страни, в които няма сигурност. А ние, в последните 15 - 20 години на Балканите, дадохме много поводи за това. Нашите съседи - Гърция показаха, че ако и финансовата сигурност се наруши, настават дисбаланси, които след това трудно се преодоляват", каза министър-председателят. 

Той пожела успех на балканския форум и обясни, че на форума е трябвало да присъства и Борис Тадич, „но ми каза, че в момента правят сръбското правителство", поясни премиерът.
Борисов поздрави МВР и американските партньори за новото повдигнато обвинение срещу братя Галеви за пране на 35,5 млн. лв.
"Така че още повече ще им се утежни присъдата. Знам, че тези, които се крият, гледат телевизия. В последните дни имахме скъпи гости, които ще ни помогнат да ги издирим. По-добре да се прибират и да отиват в съда, за да си докажат вината или невинността".
Борбата с престъпността и корупцията трябва да е първостепенна задача на всички страни на Балканите, за да има спокойствие в региона и необходимите инвестиции, заключи премиерът.
"Новият Висш съдебен съвет ще избере новия главен прокурор по прозрачните правила, които парламентът вчера прие за избора на ВСС, добави премиерът Бойко Борисов. - Единствената ни молба е да се подбере парламентарната квота (ако не ме лъже паметта, беше 11 човека), от възможно най-добрите магистрати, които, като отидат там, действително да знаем, че имаме ВСС. И да изберат главен прокурор, който да е за образец".

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания