събота, 9 юни 2012 г.

Светът пред бърза гибел от екологичен срив

Светът пред бърза гибел от екологичен срив

Още през този век на Земята може да настъпи необратим и внезапен екологичен срив. При това глобалната екосистема ще се срине изведнъж, а не постепенно, както се предполагаше по-рано. Само бързи и ефикасни мерки могат да предотвратят такъв фатален развой, предупредиха учени.
Група от 22-ма водещи биолози, еколози, геолози и палеонтолози от 3 континента е провела изследването и публикува резултатите от него в авторитетното сп. "Нейчър". Учените излагат своите опасения и препоръки в навечерието на Конференцията на ООН по устойчиво развитие, насрочена за 20-22 юни в Рио де Жанейро.
Най-голямата заплаха за екологичното равновесие идва от глобалното затопляне, ръста на населението и влошаването на състоянието на околната среда, пише немското сп. "Фокус", цитирайки учените.
Те изчислили, че към 2050 г. на Земята ще живеят 9,3 млрд. души, а климатът ще бъде средно с 2 градуса по-топъл. Според един от водещите учени в екипа - биолога от Калифорнийския университет Антъни Бърноски, ресурсите на планетата няма да могат да изхранят толкова хора.
Учените смятат, че все още може да се промени нещо - например да се спрат прахосването на суровинните ресурси и преследването на икономически ръст на всяка цена. Те отчитат като успехи, макар и недостатъчни, подобряването на достъпа на големи маси в много страни до питейна вода и възстановяването на озоновия слой на планетата.

1 коментар:

  1. Това заглавие за някои може да им е смешно и да не вярват но ако не започнем да се грижим за нашата природа не знам какво друго ни чака осен истинска гибел така е. Имайки предвид това глобалната екосистема ще се срине изведнъж, а не постепенно, както се предполагаше по-рано. Само бързи и ефикасни мерки могат да предотвратят такъв фатален развой, предупредиха учени.Нека всеки един от нас се замисли какво прави, дори и най малкият боклук вреди на всички нас който изхвърляме.Благодаря за статията.

    ОтговорИзтриване

Общо показвания