сряда, 6 юни 2012 г.

Дянков защити емитирането сега на външен дълг

Дянков защити емитирането сега на външен дълг


Комисиите по бюджет и финанси и по външна политика и отбрана одобриха на съвместно заседание законопроекта за ратифициране на Договора за подписка между България и BNP Paribas, HSBC и Raiffeisen bank за емитиране на облигации на стойност до 950 млн. евро, съобщи БТА.

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков представи законопроекта пред депутатите, посочвайки, че това е най-добрият вариант за погасяване падежа на заема, изтеглен от правителството на НДСВ.

В сегашната обстановка е по-добре да се отиде към вземане на външни облигации, отколкото да се изтегли ресурс от вътрешния пазар, каза Дянков. Коментирайки въпроси защо не е било направено това по-рано, той посочи, че излизането на международните финансови пазари струва пари на държавата - по около десет млн. лв. на месец, така че трябва да се прецени времето за пласиране на еврооблигацията - да не е прекалено рано, нито прекалено късно.

Решихме, че пролетта на тази година е подходящият момент и вече са подготвени документите, които Народното събрание трябва да ратифицира, за да се приключи сделката, посочи Дянков.

Индикативните оферти, които сме получили, са доста положителни, сподели Дянков и добави, че засега не иска да коментира каква лихва ще бъде постигната.

"Ангажирам се да предоставим в канцеларията на парламента папка с пълна документация за избора на банките емитенти, заяви още вицепремиерът. Той посочи, че при предишни подобни сделки липсва такава документация", посочи той.

Депутатите от бюджетна комисия, които гласуваха "за" заема, бяха само с един глас повече от тези "против" и "въздържал се". Депутатите от външната комисия гласуваха с девет гласа "за", един "против" и един "въздържал се".

Подуправителят на БНБ Калин Христов подкрепи законопроекта и каза, че това е стъпка в правилната посока.

По-рано през деня Пламен Орешарски (БСП) и Иван Костов ("Синя коалиция") посочиха с различни аргументи несъгласието си с емитирането на външен дълг.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания