сряда, 6 юни 2012 г.

Опозицията в парламента против пускането на нови облигации

Опозицията в парламента против пускането на нови облигации


архивна снимка

Представителите на опозицията в парламента не подкрепят решението на правителството да се пусне нова емисия облигации до 950 млн. евро, с която да се посрещнат падежиращите през януари 2013 г. плащания по външния дълг на България.

Това стана ясно, след като финансовият министър Симеон Дянков представи на отделните парламентарни групи решението на правителството. Проектозакон за неговата ратификация пък беше внесена във вторник в деловодството на Народното събрание.

Емисията ще е "точна на стойност, така че да изплати първата част на дълга на Милен Велчев, която в средата на януари следващата година изтича, и последните лихви по тях. Ще вземем сумата до 950 милиона евро – това е нашето предложение, което вече е минало през Министерски съвет, за да изплатим напълно този дълг", обясни пред журналисти в кулоарите на парламента Дянков.

Помолен да коментира думите на съпредседателя на ПГ на Синята коалиция Иван Костов, че вече е късно за пускането на такава емисия, Дянков заяви: "Всеки месец, който по-рано бихме го направили, щеше да струва на държавния бюджет между 10 и 15 милиона лева. Когато си в опозиция, дълго си в опозиция, и винаги ще си в опозиция, всичко ти изглежда криво".

Народният представител от Коалиция за България Пламен Орешарски, който беше финансов министър в правителството на тройната коалиция, заяви, че е можело да се мине и без тези облигации, ако не се били изхарчени "безцелно фискалните резерви". Те по думите му са стигали да се погаси не само заемът, който е с падеж януари, и този, който трябва да се погаси през 2015 г. По думите на Орешарски, ако резервът беше управляван по-разумно, след 2015 г. България щеше да бъде с много по-нисък дълг на фона на сегашното рефинансиране.

"БСП никога няма да подкрепи нов заем по обясними причини. Имаше достатъчно голям фискален резерв, който да покрие и емисията от 2015 г.", обяви Пламен Орешарски.

Освен това според него конюнктурата за пускане на облигации не е благоприятна от 2008 г. насам. В момента тя се влошава допълнително от кризата в Гърция и предстоящите избори там и състоянието на банковата система на Испания.

Не такова е мнението на анализаторите обаче. Повечето от тях преди месец коментираха, че моментът е удобен и страната може да постигне лихва под 5 на сто. За сравнение, инвеститорите искат лихва около 6.5 на сто на Испания в момента, за да държат неин дълг.

В проекта на правителството е записано, че лихвата по облигациите ще бъде до 10 на сто. Симеон Дянков отказа да коментира този текст. За Пламен Орешарски 10 % лихва би била "катастрофа".

Той обаче признава, че пускането на облигации е по-разумно от харченето на парите от Сребърния фонд.

От думите му се разбра, че правителството настоява депутатите да ратифицират решението до края на седмицата, за да могат да пуснат облигациите в първия удобен момент.

Синята коалиция по принцип изрази подкрепа за емитирането на облигации. "Финансовата стабилност на целия Европейски съюз е в доста сложно състояние и този заем е спасяващ за България. Вече ангажиментът на министър Дянков е това да стане по най-бързия и най-умния начин и при най-добрите условия. И също така имаме различия по това да не бъде харчен Сребърният фонд", каза Мартин Димитров.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания