петък, 1 юни 2012 г.

Испания банкрутира


Испания банкрутира


Недоволна клиентка крещи в клон на банка “Банкия” в Мадрид
Облаците на еврозоната отново се сгъстяват, този път заради Испания. Големите испански банки изпитват остра нужда от парично захранване заради масовото бягство на капитали от страната, която не може да се справи с огромния си бюджетен дефицит.
Паниката предизвика изтичане на няколко десетки милиарда евро само за броени дни, тъй като вложителите прехвърлят парите си в чужбина или на друго, по-сигурно място.
"Испания е в ефективен банкрут", каза Чарлз Дибел, шеф на отдела за пазарна стратегия на международната финансова група "Лойдс".
Шефът на Европейската централна банка Марио Драги остро разкритикува действията на правителството в Мадрид по спасяването на национализираната банка "Банкия". Забавянето да се рекапитализира тя за броени дни вдигна сумата, необходима за спасяването , от 12 на 23,4 млрд. евро.
"Това е най-лошият възможен начин да се вършат нещата, тъй като накрая се плаща най-високата цена", посочи ръководителят на ЕЦБ пред депутати в Европарламента.
Драги отиде и по-нататък, като обвини лидерите на големите страни в ЕС, че нямат ясна визия за бъдещето на еврозоната, което поставя под въпрос самото съществуване.
Експертите се опасяват, че Испания много скоро ще се окаже втора Гърция и че същата съдба скоро може да сполети и Италия.
Испанският министър на икономиката Луис де Гиндос се опита да опровергае слуховете, че Мадрид обсъжда програма за спасителен заем с Международния валутен фонд, като ги нарече "безсмислици".
МВФ също отхвърли твърденията за финансова помощ, но добави, че мисия на фонда се готви да посети Мадрид за годишни икономически консултации.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания