петък, 1 юни 2012 г.

Честваме 136 години от гибелта на Ботев с 2 минути сирени


Честваме 136 години от гибелта на Ботев с 2 минути сирени


Всяка година стотици поклонници извървяват 120-километровия път от Козлодуй до в. Околчица по стъпките на Ботевата чета. Снимка: Архив
Днес почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите засвободата на България. На 2 юни се навършват 136 години от гибелта на поета-революционер. По традиция, и тази година, в 12.00 часа в продължение на 2 минути сирените в цялата страна ще свирят в знак на всенародната почит, съобщи „Фокус".
При подаването на сигнала пешеходците и пътните превозни средства ще спрат на място докато сирените не спрат.
Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България се отбелязва за първи път официално през 1901 година, когато на връх Вола присъстват и живи Ботеви четници.
Столична община организира тържествена церемония за отдаване на почит по повод 136-та годишнина от гибелта на Христо Ботев и в памет на загиналите герои за свободата и независимостта на България. Събитието ще се състои пред паметника на поета-революционер в Борисовата градина и ще започне в 11.00 часа.
Кметът на София Йорданка Фандъкова ще поднесе цветя на паметника на поета-революционер в Борисовата градина в 10.00 часа. В тържествената церемония ще участва вокална формация „Юлангело" с диригент Йосиф Герджиков и хор „България", с диригент Валентин Бобевски. Водещ ще бъде актрисата Красимира Кузманова. Слово ще изнесе заместник-кметът на Столична община д-р Тодор Чобанов.
Заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов за поредна година ще се включи в традиционния поход до връх „Околчица" по повод 136-та годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета. Походът тръгна в 7.30 часа от училище „Христо Ботев" в центъра на село Паволче, Община Враца.
От 11.00 часа Цветан Цветанов ще вземе участие във всенародното поклонение на връх „Околчица", където ще се проведе възпоменателен митинг, възстановка от национално дружество „Традиция" на последния бой на четата и гибелта на Христо Ботев и дневна заря.
Отменя се задействането на сиренната система на територията на област Перник днес, съобщиха от пресцентъра на МВР. Решението е по искане на областния управител на Перник Иво Петров и на кмета на общината Росица Янакиева във връзка със земетресението и последващите трусове в края на май.  

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания