събота, 9 юни 2012 г.

Плевнелиев се обърна срещу ГЕРБ и Закона за ВСС

Плевнелиев се обърна срещу ГЕРБ и Закона за ВСС

Плевнелиев се обърна срещу ГЕРБ и Закона за ВСС

Президентът Росен Плевнелиев се обяви против законовата промяна, приета в четвъртък с мнозинството наГЕРБ от парламента, с която сегашният, а не следващият Висш съдебен съвет (ВСС) ще може да избере нов главен прокурор.
„Сегашният ВСС не се ползва с достатъчна степен на обществено доверие и не е редно той да избере новияглавен прокурор, първо трябва да бъде избран по един публичен и прозрачен начин новият съвет“, заяви държавният глава по повод промените в Закона за съдебната власт, предаде БТА.
„Затова считам, че този срок, който беше даден вчера – от 6 месеца, е срок, който по-скоро да гарантира прозрачна, истинска процедура за избор. Аз изказах своето категорично мнение – най-важното е процедурата по номинирането: кои са кандидатите, какви дела са гледани, какво са разглеждали по тях, какви решения са вземали. Максимална публичност на кандидатурите и същевременно – достатъчен срок от време“, добави Плевнелиев, цитиран от „Фокус“.
В президентството изчакват да получат приетите от парламента текстове на закона. След това държавният глава ще свика Правния съвет към него, за да ги разгледат, преди да вземе решение дали да наложи вето, уточниха по-късно от прессекретариата му.
По повод появила се такава информация Плевнелиев отрече, че вицепрезидентът Маргарита Попова ще бъде номинирана за главен прокурор.
„Тя се справя много добре като вицепрезидент и се ползва с висока степен на доверие, и е полезна за обществото, и няма да се кандидатира“, категоричен бе той, съобщи БГНЕС.
Мандатът на сегашния главен прокурор Борис Велчев изтича на 19 февруари. По предложение на депутати от ГЕРБ в промените, одобрени в четвъртък, бе записано, че процедурата започва 6 месеца по-рано – тоест още на 19 август сегашният ВСС, чийто мандат изтича на 3 октомври, може да започне да избира наследника му.
Президентът коментира и избора на новия съдебен съвет.
„Нека да си дадем сметка – как е правен досега изборът за ВСС. Колко съмнения и неточности имаше в избора. Процедури, които бяха много бързо скроени, кандидатури, които идваха в последния момент. Сегашният ВСС неслучайно няма висока репутация в обществото. Именно новите промени задават посоката за достатъчно много време, в което да се видят кандидатите, да се убедим, че те са достойни. Аз съм оптимист, че законът дава възможност, но оставам реалист за това дали тази възможност ще бъде използвана", казаРосен Плевнелиев.
Преди дни президентът подкрепи позицията на управляващите 11 магистрати в следващия ВСС от съдебната квота да не бъдат избирани пряко от гилдиите си, а от делегати.
За такъв избор настояваше Европейската комисия, но въпреки това от ГЕРБ не се съобразиха при гласуването в четвъртък.
Според държавния глава е по-добре вместо „2500 съдии, заключени в НДК, да избират кандидати, които някой им е спуснал в последния момент, в НДК да има 500 делегати, които ще посочат представителите си на базата на публични, прозрачни и оповестени много по-рано кандидати“.
Висшият съдебен съвет има 25 членове, трима от които са по право – председателите на двете върховни съдилища и главният прокурор. Половината от останалите 22-ма висши магистрати се избират от парламента, а другите 11 – от съдебната власт.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания