петък, 8 юни 2012 г.

Енергийните и IT проекти ще събудят фондовата борса

Енергийните и IT проекти ще събудят фондовата борса

За да се възвърнат нивата на търговия отпреди 2008 г., трябват устойчива доходност и прозрачност

image
  Листването на иновационни енергийни компании с проекти в областта на ВЕИ и слънчева енергия и проекти от IT сферата биха събудили инвестиционния интерес към БФБ-София. Това отчита проучване на „Капман грийн енерджи фонд“ АД, осъществено с подкрепата на БФБ. Изследването е проведено сред 100 представители на бизнеса, анализатори, инвеститори и журналисти. 41 на сто смятат, че енергийният сектор би предизвикал силен интерес към борсата у нас. 30% пък са на мнение, че проектите в IT сферата, например платформи като Facebook, биха активизирали инвеститорите. Сред предложенията, които ще събудят интерес, влизат още компании от рода на ЧЕЗ и Е.ОН, както и от фармацевтичния бранш. 
„Настроенията на пазара показват засилен интерес към възобновяемите енергийни източници. Пред развитието на традиционните големи ВЕИ инсталации има множество въпросителни. Бъдещето е в малките, гъвкави, по-лесно управляеми, иновационни проекти в градска среда“, коментира Николай Ялъмов, изпълнителен член на СД на „Капман грийн енерджи фонд“. 
Резултатите от изследването обаче не обясняват един от големите парадокси на родния капиталов пазар. В момента дружеството с най-голяма пазарна капитализация от над 2.2 млрд. лв. на БФБ е "Енергони" - енергийната компания, която притежава само един патент за изграждане на вятърна електроцентрала, оценен на 547 млн. лв. Никой от енергийните паркове в портфейла на дружеството все още не е видял бял свят. 
Анкетираните в проучването смятат, че за да се възвърнат постепенно нивата на търговия на борсата отпреди 2008 г., най-важно е предлаганите проекти да носят устойчива доходност. На второ място за 45% трябва да бъде прозрачността на фирмите. Трябва да се събуди и т. нар. Retail или дребните инвеститори, които смалиха своите портфейли след настъпването на финансовата криза, категорични са експертите. Международната макроикономическа обстановка и ситуацията в Гърция също са близко следени от част от анкетираните и до голяма степен биха повлияли при взимането на инвестиционни решения. 
„Общото очакване за развитието на пазара е свързано с развитието на икономиката на страната и перспективата за общото политическо и икономическо развитие на страната. Инвеститорите ще се върнат в България не преди развитите пазари да успеят да задоволят инвеститорския интерес”, твърди Апостол Апостолов, председател на СД на “Централен депозитар”.
Около половината от анкетираните смятат, че биха предвидили от 1 до 3 години хоризонт за инвестициите си. 







0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания