петък, 8 юни 2012 г.

Къде са се покрили гръцките богаташи?

Къде са се покрили гръцките богаташи?

Никой не знае колко са гръцките милионери. Знае се само, че никак не са малко. Сега обаче, когато Гърция стене, те изведнъж спряха да се показват. Няма ги вече пищните партита, луксозните лимузини и разюзданото харчене.
Милионерите се укриват
Колонаки, тузарският квартал на гръцката столица Атина, е известен с това, че жителите му са от сой: дипломати, лекари, предприемачи. Тук пазаруването в многобройните скъпи бутици е част от всекидневните ангажименти на един определен слой хора. Сега обаче нещата доста се промениха. Кризата удари дори Колонаки, където досега пестенето беше равносилно на порок. Бутиците са празни, кафенетата - също, а на хората, които излагат на показ новото си Порше или Ферари, се гледа с презрение. В Колонаки знаят, че в последно време в центъра на Атина бяха освирквани дори и по-обикновените граждани, сглупили да си облекат скъп костюм.
Лукс по време на апокалипсис
Ако човек иска да види къде все пак са се покрили гръцките супербогаташи, ще трябва да се отправи към покрайнините на столицата. Например в тенисклуба "Полития". Тук удоволствието да размахваш тенис-ракета струва близо 8 000 евро годишно. Около 200 семейства си позволяват този лукс. Край басейна, изграден в подножието на изкуствен водопад, се протягат няколко възрастни мъже и младите им половинки. "В никакъв случай не безпокойте господата. Те имат нужда от почивка, защото тази вечер ще са особено заети - ще има сватба с 400 души гости", предупреждават хората от персонала. Кризата, която разтърсва Гърция, е тук явно на светлинни години разстояние.
Едни мизерстват, други харчат
Досега няма конкретен отговор на въпроса колко точно са милионерите в Гърция. Едва 5 000 от гражданите й признават в данъчните си декларации, че имат доход от над 100 000 евро. Или както казва един социолог, гърците обичат нацията си, но гледат на държавата като на нещо, което трябва да бъде разграбено. Докато в Европа се укриват средно около 10% от ДДС, в Гърция процентите са 30 - т.е. 15 милиарда евро всяка година.
Омразните милионери
"Богаташите започнаха да избягват публичните изяви, защото се страхуват от нападения", казва Янис Пантелакис, редактор в ляволибералния всекидневник "Елефтеротипия". До скоро гръцките богаташи не пропускаха да поканят пресата на партитата си. Сега са се изпокрили в добре охранявани и трудно достъпни за простосмъртните хора места. А най-мразени са онези богаташи, които се изнесоха в чужбина - заедно с всичките си милиони. За двама от тях дори се предполага, че само чакат Гърция да рухне, за да се върнат обратно и да изпокупят всичко с укритите си милиони.
Така че фронтовете на гръцката битка за оцеляване минават не между ляво и дясно, а между бедни и богати. И докато едните протестират денонощно в центъра на Атина, другите се укриват - за да не ги удари народният гняв.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания