петък, 1 юни 2012 г.

Владимир Путин се среща с Ангела Меркел


Владимир Путин се среща с Ангела Меркел


Путин прави “муцуна” на Меркел, докато тя го посреща пред канцлерството в Берлин.
Необичайно кратка среща се състоя вчера на обяд в Берлин между руския президент Владимир Путин и канцлера Ангела Меркел.
Германката даде работен обяд за госта си, който също премина скорострелно. Само след час двамата бяха готови с ястията и темите, които обсъждаха. Неприязънта между бившия шпионин на КГБ, разузнавал в Лайпциг, и дъщерята на източногермански пастор дисидент е закономерна, коментираха анализатори.
Двамата не крият, че не се харесват, и това е една от причините за студената война между тях, която влоши отношенията Берлин-Москва. Путин е мачо, който не харесва жени в политиката. Меркел пък не питае никакви симпатии към кадровиците на КГБ, твърдят техни приближени. Въпреки това двамата успяха да постигнат единодушие по най-горещия въпрос, събрал ги вчера - Сирия.
И Германия, и Русия се стремят към политическо решение на конфликта в Сирия и ще направят всичко възможно да предотвратят избухването на гражданска война там, стана ясно след срещата им. „Трябва да вложим всички политически усилия, за да намерим решение на проблема в Сирия", заяви Путин в разговора си с канцлера. Меркел пък посочи, че изходна точка на съвместните усилия би могла да бъде планът на шефа на ООН Кофи Анан.
Съветът за сигурност трябва да окаже максимален натиск, за да проработи този план, заяви Меркел. Путин пък гарантира, че Русия не доставя оръжие на Сирия, което може да се използва в евентуална гражданска война. „Москва има традиционно добри отношения с Дамаск, но ние не подкрепяме нито една страна в конфликта", заяви шефът на Кремъл.
„Никой няма интерес от война там", посочи той. След срещата си с Меркел Путин отпътува за Париж, за да разговаря с Франсоа Оланд.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания