събота, 9 юни 2012 г.

Бойко Борисов разгневи македонските медии

Бойко Борисов разгневи македонските медии


Медиите в Скопие усилено коментират изказванията на българския премиера Бойко Борисов на Балканската конференция в София в петък. Борисов тогава заяви, че име като "Северна Македония" може да стане причина от Скопие да обявят Благоевград за техен. 

Македонските медии са коментирали само факта, че България несвойствено се намесвала в спора за името на Македония. Нито една от тях обаче не набляга на изказванията на българския премиер, че държавите на Балканите трябва да изграждат инфраструктурата си, че България подкрепя и винаги е подкрепяла Македония по пътя към ЕС и НАТО.
„Борисов е изплашен, защото македонците ще поискат и Благоевград" , пише електронно издание „24 Вести". Според него географските промени в името на Македония са неприемливи за България, но страната ни продължавала да подкрепя евроатлантическата ориентация на бившата югорепублика.
„Един ден ще се каже - Благоевград е македонски", така реагират пък от телевизия „Сител" . Медията коментира, че България е против географско определение в името на Македония, защото това рискува териториални претенции в бъдеще. „Сител" заявява, че според македонски политически експерти най-добре е да се прекратят преговорите с Гърция и страната да се концентрира върху решаването на икономически проблеми и структурни реформи. От телевизията цитират македонския анализатор Донев, според който, ако се реши въпросът с Гърция, ще дойде България. Смята се, че България прави това заради вътрешни проблеми.
Според македонските експерти пък промяната на името и конституцията ще доведе до смяна на историята, нацията и езика на Македония. Анализаторите смятат, че нито един от съседите на Македония не желае решаване на спора за името.
Борисов со мува на капата/Борисов с муха на шапката: Македония ще го иска и Благоевград" , пише изданието E- Reporter. Друго заглавия гласи: „Борисов изплашен, македонците да не окупират България" на македонското електронно издание „Денешен" . Това изданието отбелязва, че „географско определение на името Македония е абсолютно неприемливо за България, тъй като под това име могат да попаднат и части от България."
Българският премиер Бойко Борисов бе провокиран от македонски журналисти на Балканския форум, проведен и организиран от София, съобщи македонското електронно издание А-Он. Македонското издание смята, че изявлението на българския премиер за името на Македония в гръцко-македонския спор и мнението му за филма „Трето полувреме" са били в резултат на въпроси на македонски журналисти. А-Он отбелязва фразата на Борисов, че на българското знаме никога не е имало свастика.
Името Северна Македония е неприемливо за българите. Това съобщи близкият до правителството на премиера Никола Груевски скопски вестник „Вечер". Вестникът отбелязва, че представители на македонското правителство и на министерството на външните работи не са били открити за коментар на думите на българския премиер. „Вечер" припомня, че за географско определение на името Македония се е обявил лидерът на гръцката партия Сириза - Алексис Ципрас.
Българският премиер Бойко Борисов призова Македония да не снима хитлеристки филми за България, пише днес македонският "Утрински вестник". „Бойко Борисов на вчерашния форум в София вместо да обясни защо вижда България като част от спора за името на Македония призова да престанат маниерите в Македония да представят България като хитлеристка", посочва изданието. 
„Комплексите на Бойко Борисов, свързани с фалшифицирането (от десетилетия) на историята на страната, която води той, нямат нищо общо с моя филм". Това заявява пред македонското електронно издание МКД.мк режисьорът на филма „Трето полувреме" Дарко Митревски. 
„От една страна е точно това, че България е била член на Оста и е била страна с пронацистки режим по време на Втората световна война, страна отговорна за смъртта на 11 000 евреи от Македония и Тракия в газовите камари на концлагера „Треблинка". Това не са данни, които аз ги обявявам за първи път. Това са данни които може да откриете на интернет страниците на Мемориалния музей на холокоста, Центъра „Симон Визентал", израелския музей „Яд Вашем"... Защо тогава премиерът Бойко Борисов не ги посочва тях, а мен? Или не може по магарето и удря по самара. Това говори за неговия характер, а не за мен. От друга страна „Трето полувреме" не е хитлеристки филм. А какъв филм е, Бойко Борисов не може да знае, защото не го е гледал. И тук свършва неговата компетентност да говори на тема филми. Това което ме забавлява е неговото ранено възклицание „Къде намерихте тази тема?". С други думи Борисов не отрича това, което се е случило - той само се сърди, че съм решил да снимам филм на тази тема. Или казано по-различно - не е виновен царят, че е гол, а детето, което казало, че царят е гол. И, за да няма объркване - когато казвам царя не мисля за Бойко Борисов. Мисля за военния престъпник Борис Трети", се казва в реакцията на Митревски. Изданието коментира, че филмът, от самото начало е предизвикал „хормонални реакции в България" , коментира в своя защита Дарко Митревски.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания