петък, 8 юни 2012 г.

Със 160 км/ч по една трета от ж.п. линията Пловдив-Бургас


Със 160 км/ч по една трета от ж.п. линията Пловдив-Бургас


Със 160 км/ч по една трета от ж.п. линията Пловдив-Бургас
Рехабилитацията на жп линията "Пловдив-Бургас" се очаква да приключи през 2015 г. Карта: gradat.bg
Над 35% от новата железопътна линия по направлението Пловдив-Бургас е изградена и ще позволява скорост от 160 км./ч. след пускане в експлоатация.
Проектът е сред най-големите инфраструктурни обекти в Старозагорска област. По него се модернизират 292 км ж.п. линии (общ разгърната дължина на железния път) и се очаква да приключи през 2015 г.
Напредъкът по проекта беше представен по време на форум за представяне на проектите по Оперативна програма „Транспорт" в областта, който се проведе в Стара Загора, съобщиха от Министерството на транспорта.
Модернизацията на линията до морето се изпълнява по ОП „Транспорт" и се очаква до края на годината да бъде пусната в експлоатация първата отсечка от нея.
Представители на фирмата-изпълнител на обекта отчетоха, че вече са доставени 100% от строителните материали и са създали организация за успешно приключване на проекта.
Участниците във форума обсъдиха ефекта от пуснатия в експлоатация пътен възел „Стара Загора", който е първият готов обект от АМ „Тракия".
Те изразиха надежда през месец юли да бъде завършено и основното трасе от магистралата към морето. По проекта са сключени договори за строителство и надзор в размер на около 280 млн. евро с ДДС и се изграждат 115 км нов магистрален участък, разделен в три лота.
„Договорени са 92% от бюджета на програмата или над 1 млрд. 843 млн. евро," отчете Галина Василева, директор на дирекция „Координация на програми и проекти" в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
По думите й са изплатени близо 590 млн. евро или около 30% от целия бюджет, а около една четвърт от бюджета е възстановен от Европейската комисия.
В рамките на форума бяха представени и другите проекти, които се изграждат по европейската програма. Към днешна дата са изградени 16 км ж.п. линии по проекта Свиленград- турска граница и се очаква той да приключи до края на годината.
Интерес предизвика и другият голям обект, който се очаква да има ефект върху икономиката на областта - АМ „Марица".
От Мтранспортното министерство отчетоха, че лот 1 е изпълнен на 11%, а лот 2 на 27%. Очаква се те да бъдат завършени през 2013 г.
Дискутирани бяха и приоритетите за следващия програмен период както и възможността БДЖ „Пътнически превози" да получи европейско финансиране за закупуването на нови влакове.
Към този момент очакванията са да бъде осигурено европейско финансиране на стойност около 300 млн. евро.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания