сряда, 6 юни 2012 г.

Венера, както няма да я видите още 105 години

Венера, както няма да я видите още 105 години


Планетата Венера бавно премина пред слънчевия диск в астрономическо явление, каквото няма да може да бъде наблюдавано от Земята в следващите 105 години.

Специалисти и любители наблюдаваха продължилото 6 часа и 40 минути събитие, което можеше да се наблюдава и в интернет, където десетки сайтове предлагаха видео сигнал от различни места на планетата.

Венера преминава пред Слънцето два пъти с разлика от 8 години, след което явлението се повтаря малко повече от век по-късно.

С явлението от вторник приключва двойката 2004-2012 г.


То е едва осмото от изобретяването на телескопа и първото с космически апарат от човечеството, намиращ се на повърхността на планетата. Следващото преминаване пред Слънцето ще е на 10-11 декември 2117 г.

Вчера планетата се виждаше като черна точка, преминаваща бавно през северното полукълбо на нашата звезда.

Астрономи по седемте континента можеха да наблюдават изцяло явлението или части от него. Дори астронавтите на Международната космическа станция се включиха.

Учени направиха и няколко експеримента покрай събитието, включително такива, които ще помогнат за издирване на обитаеми планети. Космическият телескоп "Кеплер" на NASA например се използва за издирване на планети от други системи, които преминават пред звездите си, както Венера мина пред Слънцето.

Специалисти опитаха вчера да измерят и атмосферата на Венера и да натрупат опит как могат да направят това и с други планети.

Тази информация би могла да даде отговор защо Земята и Венера са приблизително еднакви по размери, орбита и отдалеченост от Слънцето, а са толкова различни като небесни тела.

Атмосферата на Венера е много гъста - около 100 пъти по-плътна от земната - и е съставена предимно от въглероден двуокис.

Температурата на повърхността й е 480 градуса, а над нея се носят мощни ветрове със скорост от 355 километра в час и облаци, от които вали киселинен дъжд.



0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания