събота, 9 юни 2012 г.

Найденов: ДДС може да отпадне за търговията със зърно


Найденов: ДДС може да отпадне за търговията със зърно


Найденов: ДДС може да отпадне за търговията със зърно
Българинът заслужава да яде по-качествен хляб, категоричен е Мирослав Найденов. Снимка: БГНЕС
Обсъжда се идеята при търговията със зърно да отпадне ДДС, за да няма източване на приходите на държавата от налога, обяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.
„Непрекъснато се правят проверки. Някой ще изгърми, ако е правил нарушения," закани се аграрният министър, цитиран от „Дарик".
За източването на ДДС в търговията със зърно още през април заговори финансовият министър Симеон Дянков.
Мирослав Найденов съобщи, че няма да има проблем с храните, въпреки обилните дъждове и градушки, които се изляха над по-голямата част от страната през последните месеци.
Министърът призна, че наистина се очаква реколтата да бъде по-малка от предходната година, но за сметка на това тя ще бъде по-качествена.
„Хлябът няма да поскъпва, а и ще е по-качествен, българинът заслужава да яде по-качествен хляб, драма няма," заяви министърът и успокои, че количеството ще бъде компенсирано с качество.
По думите му за изхранването на населението са необходими около 1,5 млн. тона, а „ние ще имаме близо 4 млн. тона".
Заради по-малката реколта на зърно могат да пострадат и животновъдите.
„Засега няма данни за поскъпване на фуражите, но отпуснахме 25 млн. лв. от държавния резерв за всеки случай, разпределихме ги по въдства," съобщи Мирослав Найденов. По думите му, така и те ще бъдат компенсирани за скъпото гориво.
Заради ниските температури производители на плодове и зеленчуци търпят сериозни загуби. Рязко ще паднереколтата от череши, произведени в България, каза още министърът и потвърди прогнозите на земеделските производители.
По всяка вероятност ще има и скок в цените, но все още никой от фермерите не се ангажира с колко ще поскъпне килограм череши тази година.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания