събота, 9 юни 2012 г.

Япония е изправена пред икономически проблеми

Япония е изправена пред икономически проблеми

Коренът на проблемите на азиатската страна се крие в застаряващото ѝ население

Япония е изправена пред икономически проблеми


Традиционният излишък по текущата сметка на Япония напоследък се превърна в дефицит. В резултат страната ще бъде принудена да търси средства отвън, за да финансира държавния си дълг, коментира Bloomberg.
Коренът на проблемите на азиатската страна се крие в застаряващото ѝ население, поради което паричната политика не е достатъчно средство за стабилизиране на държавата. Демографската ситуация в Япония постепенно ще доведе до ограничаване потреблението на населението и до увеличаването на разходите по обслужването на държавния ѝ дълг като процент от БВП на страната.
Засега е намерено временно решение на проблема чрез емитирането на огромно количество облигации от страна на Централната банка на Япония. Това обаче само ще отложи влизането в смъртоносната дългова спирала, но няма да го предотврати, информира iNews.bg.
И все пак... Уникалното в японския случай е, че тя разполага със средства за реагиране на тази криза. Десетилетията на излишъци в бюджета на страната и изнасянето на капитал от нея са ѝ формирали огромно количество запас от чуждестранни активи.
Японското министерство на финансите изчислява, че чуждестранните резерви и инвестиционните активи на страната, включително 890 млрд. долара, вложени в американски ценни книжа, възлизат общо на 3,19 трилиона долара. Тази сума надхвърля дори чуждестранните инвестиции в Страната на изгряващото слънце.  Това е най-големият капиталов излишък на която и да е страна по света.
Сега обаче ще се наложи Япония постепенно да ликвидира тези чуждестранни активи, както и да използва текущите си приходи за закупуването на все повече вносни стоки и услуги, за да се "справи" с все по-големия брой пенсионери.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания