петък, 11 май 2012 г.

Делян Добрев: България е рай за инвеститорите


Делян Добрев: България е рай за инвеститорите


Делян Добрев: България е рай за инвеститорите
България има най-ниския бюджетен дефицит и най-ниските данъци в Европа – това е най-голямото предимство на страната, защото стабилността и данъците представляват 80% от решението на инвеститорите, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на Международната конференция за инвестиции Bulgaria: Business Up.
По думите на министъра другите 20% се допълват от законодателни промени за допълнителни предимства заинвестиции.
„Със своя корпоративен данък от 10% и 5% данък върху дивидентите България наистина е рай за инвеститорите“, заяви Делян Добрев.
Според него обаче България има конкуренция в лицето на други страни от Югоизточна Европа. Той даде за пример Сърбия, която предоставя допълнителни стимули на инвеститорите за създадени работни места.
„За да демонстрираме политическата подкрепа на държавата, с Българската агенция за инвестиции работим с персонални проектни мениджъри за инвеститори с над 10 млн. евро“, подчерта Делян Добрев.
Ролята на персоналния мениджър е да съдейства на инвеститора при администрацията на държавно и местно ниво, защото инвеститорите се страхуват най-много от бюрокрацията, допълни министърът. Мениджърът ще следи процедурите да са изпълнени в най-кратки срокове.
Делян Добрев даде като положителен пример в преодоляването на бюрократичните пречки създаването на единен орган в Министерството на икономиката енергетиката и туризма, благодарение на който средствата на държавата да стигнат до бизнеса в най-кратки срокове.
„Месец, най-много месец и половина е оптималният срок за окончателно плащане, при условие че документацията е изрядна“, категоричен е Делян Добрев.
Икономическият министър отдели специално внимание на контактите между бизнеса и научните среди, които създават продукти с висока добавена стойност.
„Контактите между бизнеса и правителството са много важни, но правителството може да бъде медиатор между бизнеса и научните среди. Това ще бъде основният ни приоритет в новия програмен период на ОП „Конкурентноспособност“, добави още Делян Добрев.
Целта на Bulgaria: Business Up е да представи на международната бизнес общност благоприятния инвестиционен климат в България, както и разнообразието от възможности за успешен и устойчив бизнес, и да предложи най-добрите практики на водещите чуждестранни инвеститори в страната.
Организатори на конференцията са най-голямата българска англоезична медия – Novinite.com (Sofia News Agency) и новинарският сайт на български език – Novinite.bg, с подкрепата на българската държава в лицето на Българската агенция за инвестиции, официален партньор на Bulgaria: Business UP.
Bulgaria: Business UP вече се радва на засилен медиен интерес и ще даде възможност на участниците в нея да достигнат до влиятелна аудитория от международни експерти, дипломати и хора от бизнеса от България и света.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания