сряда, 23 май 2012 г.

Симеон Дянков: Пенсиите ще се вдигнат с бюджет 2013


Симеон Дянков: Пенсиите ще се вдигнат с бюджет 2013


Симеон Дянков: Пенсиите ще се вдигнат с бюджет 2013
Снимка: Архив 24 chasa
Пенсиите ще се вдигнат с бюджет 2013, каза вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков пред bTV. "Разбира се, това ще се случи в зависимост от финансовите ни възможности, застрахова се министъра. Ще стане ясно през септември".
„Сигурен съм, че преместването на НАП в Пловдив е добра държавна политика и това са го доказали много други европейски държави. Знам, че има много недоволни хора, но това е правилното решение и ще го разберете след 5 години", каза Дянков.
На въпрос дали ще пречи избирането му за председател на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕВБР) на работата му като финансов министър, Дянков каза, че в никакъв случай няма да пренебрегне задълженията си.
„Това е признание за фискалната политика на България. Ако бързо не се затегнат коланите в началото на кризата, после е късно. Ние затегнахме коланите навреме и виждате резултата. Гърция и Италия закъсняха и сега им е трудно", допълни Дянков.
На въпрос дали остават валидни прогнозите му, които изказа при приемането на бюджета за 2012 година, Дянков обясни: „Общата картина за ЕС е далеч по-сложна и ние, като държава от ЕС, не можем да имаме най-оптимистичните резултати, каквито сме планирали преди 6 месеца. Засега икономическата прогноза е по-ниска, но продължавам да си мисля, че ще се осъществи моята прогноза от 1,4% растеж". 
Дянков каза, че Комисията за бедствия и аварии има готовност за получаване на заявките за възстановяване на щетите от земетресението. Първоначално ще бъдат получавани заявки за обществените сгради - детски градини, училища болници и др, така че още от понеделник да започнат възстановителните работи. Комисията, оглавявана от вицепремиера Цветан Цветанов, пък ще работи и по празниците.
Финансовият министър обяви, че за частните сгради държавата също ще помогне, но ще е необходима и дарителска кампания. До края на годината ще бъде решено дарителските смс-и да бъдат освободени от ДДС, след нотификация от Европейската комисия. По думите на Дянков обаче, и сега има начин парите, които държавата е получила като ДДС от даренията, също да бъдат дадени за каузата.
Симеон Дянков каза, че решението за отлагане на зрелостния изпит, не е било лесно, но той го оцени като правилно, за да бъдат спокойни хората.
Още в нощта на силното земетресение премиерът е наредил на Дянков да бъде в пълна готовност. Доста от министрите са били на обиколка по язовирите в региона, за да извършат оглед и да се избегне ситуация, подобна на Бисер.
Всички язовири в региона, а и в цялата страна удържаха, каза Дянков.
Според вицепремиера има процедура за реакция при извънредни ситуации и тя е била задвижена около 10-15 минути след първия трус. За такива неща няма система за ранно реагиране, както казват специалистите. То става няколко минути след това, каза Дянков.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания