петък, 18 май 2012 г.

Борисов все пак ще даде парите от бонуси на болни деца, не за чествания


Борисов все пак ще даде парите от бонуси на болни деца, не за чествания


Борисов все пак ще даде парите от бонуси на болни деца, не за чествания
След като кабинетът реши вместо за болни деца да даде парите за чествания на 100-годишнината от Балканската война, медиите и интернет потребителите осъдиха остро това правителствено решение. Снимка: БГНЕС
Да бъде отменено решението средствата от бонусите на членове на политически кабинети да бъдат изразходени за ремонт на паметници по повод 100-годишнината от Балканската война, ще предложипремиерът Бойко Борисов на следващото заседание на Министерския съвет.
Това съобщиха от правителствената информационна служба, след като само преди дни на заседание на кабинета беше взето решение парите да бъдат дадени вместо за болни деца, както беше обещано, за военните чествания. Става дума за 600 000 лв.
Помолен за коментар защо парите няма да отидат за болни деца, Борисов заяви: „Дадохме и на деца. БСП да върнат и техните бонуси“.
След като промяната в намеренията на кабинета беше отразена в медиите и остро коментирана във форумите обаче, в петък стана ясно, че той е променил решението си.
„Поради необходимостта от допълнително финансиране за лечение и подобряване здравословното състояние на децата и широкия обществен отзвук, премиерът подчертава, че политиката на правителството разглежда като един от основните си приоритети детското здраве и е готово да отговори на очакванията на обществото държавата да оказва необходимата здравна помощ на децата в България“, се казва в официалното съобщение.
В него се уточнява, че министър-председателят още веднъж призовава представителите на Тройната коалиция, които са взели бонуси за милиони левове, да ги върнат, за да отидат за лечението на деца.
След като преди няколко месеца Борисов постави условие на всички членове на политически кабинети и служители от висшата администрация да върнат получените бонуси под заплаха от уволнение, той обяви, че парите ще отидат за лечението на болни деца.
Премиерът извика журналисти в Министерски съвет, където присъстваше и болно от левкемия момче, и обяви, че правителството му дарява 216 000 евро.
По-късно обаче се оказа, че парите за трансплантацията му са вече събрани и от сметката на кабинета бяха използвани само разходи за хотела в чужбина. Правителството отпусна и 15 000 лв. за болно от рак дете.
Другите пари обаче останаха и от правителството решиха, че средствата ще се използват за ремонт и възстановяване на паметници на загиналите във войната, за организиране на изложби, възстановяване на исторически документи, научни конференции и др.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания