сряда, 30 май 2012 г.

Излизане на Гърция от еврозоната ще струва на ЕЦБ един трилион евро


Излизане на Гърция от еврозоната ще струва на ЕЦБ един трилион евро

Прогнозата е на директор на Иститута за международни финанси Чарлз Далара


  Евентуално излизане на Гърция от еврозоната ще нанесе огромен удар на Европейската централна банка (ЕЦБ) и ще й струва един трилион евро, твърди директорът на Института за международни финанси Чарлз Далара, цитиран от гръцките медии. Той също така изтъква, че ефектът за останалата част от Европа при този сценарий "ще бъде някъде между катастрофа и Армагедон". Далара представляваше и частните кредитори на Гърция при преговорите за отписване на част от дълга й.

Опасност за ЕЦБ

В интервю за Bloomberg Далара предупреждава, че онези, които си мислят, че Европа и като цяло световната икономика са подготвени за излизане на Гърция от еврозоната, трябва да помислят пак, тъй като според него това ще постави в безизходица Европейската централна банка. Експозицията на ЕЦБ към гръцки дълг е над два пъти размера на капитала на ЕЦБ, коментира Далара, който представлява банките в техните преговори с гръцкото правителство по преструктурирането на дълга.

Като последствие според него централната банка няма да може да окаже ликвидна подкрепа и да стабилизира финансовия сектор на еврозоната. ЕЦБ ще е неплатежоспособна, ако Гърция напусне еврозоната, казва Далара и допълва, че Европа ще трябва да рекапитализира централната си банка.

Вероятно, но не неизбежно


"Смятам, че излизането на Гърция от еврозоната е възможно, но не и неизбежно. Дори не бих го нарекъл вероятно, тъй като цената за Европа и за световната икономика ще бъде огромна. Натискът върху Испания, Португалия, дори Италия и евентуално Ирландия ще бъде огромен и необходимостта Европа да окаже много по-голяма подкрепа на банковите системи ще нарасне значително", отбелязва Далара.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой заяви през уикенда, че планирането на вероятността Гърция да напусне еврозоната "не е приоритет", докато икономистът на Morgan Stanley Елга Барш определя вероятността за излизане на Гърция от еврозоната на 33 процента.

Според Далара няма как да се изготви план за плавно излизане на Атина от еврозоната и затова сегашната спасителна програма трябва да се "адаптира към новите реалности" и фискалните цели да се отложат с година или 18 месеца. Според неговите изчисления това ще струва на еврозоната още шест до десет милиарда евро.

Той също така препоръчва облекчаване на икономиите в други страни, особено в Испания и Португалия, с аргумента, че Европа трябва да се съсредоточи по-малко към краткосрочните съкращения и повече към прилагане на трудните реформи като тези на пазара на труда. Далара също така предлага спасителните фондове да инвестират директно в слабите финансови институции, особено в Испания.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания