сряда, 30 май 2012 г.

Прокуратурата срещу Гриша Ганчев

Прокуратурата срещу Гриша Ганчев

Собственикът на "Литекс" получи обвинения за организирана престъпна група и закана за убийство




Специализираната прокуратура повдигна две обвинения на собственика на групата от фирми "Литекс" Гриша Ганчев - за ръководител на организирана престъпна група, създадена с цел да извършва престъпления срещу данъчната система, и за закана за убийство, съобщиха от институцията. Спрямо Ганчев е взета мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 500 000 лева, като му е забранено да напуска страната.

Обвинението

Според събраните доказателства той е ръководил престъпната структура, за която на 11 май 2012 г. в операция "Захар" бяха привлечени като участници общо шестима души, сред които и синът му Данаил Ганчев. Обвинението срещу Гриша Ганчев е идентично с това на Милко Талев, който беше задържан окончателно от съда под стража преди няколко дни.

Ганчев е обвинен и за отправена закана за убийство спрямо директора на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов. От източници в МВР "Капитал Daily" научи, че заплахата била отправена през бивш служител на НАП. От повече от седмица Стефанов бил с охрана.

Пред "Дарик" Ганчев е отрекъл всички обвинения.

Захарни сделки

Гриша Ганчев е един от основните доставчици на производителите на алкохол. При претърсванията в къщата на Кирил Рашков например беше открит договор за заем между него и "Литекс" АД на стойност 480 хил. лв. В същото време Рашкови били купили 800 хил. тона суровина от фирмата на Гриша Ганчев.

След провеждането на акцията в началото на май Ганчев отхвърли всички твърдения на разследващите, като обясни, че всъщност измамниците купували захарта от фирмите му и след това основната част от ДДС се източвала чрез стока, внесена от ЕС.

Преди две седмици от специализираната прокуратура съобщиха, че срещу Ганчев няма да бъдат повдигани обвинения. Тогава при операция "Захар" бяха задържани шестима души, които за два месеца чрез укриване на доходи са нанесли щети на държавния бюджет за 200 000 лева.

Като извършители бяха обвинени трима изпълнителни директори на фирмата "Литекс комерс", посочена от прокуратурата като основен производител на захар у нас - Данаил Ганчев, Милко Димитров и Камелия Мирчева.

Тогава като ръководител на групата беше посочен Милко Талев. Неговата задача е била да координира доставките от заводите за захар и транспортните средства. Талев избирал фирми, които били съгласни да превозват захарта, без тя да се фактурира.

Към момента на задържането бяха изчислени данъчните задължения само за периода от февруари до март - около 200 хил. лв. Проверката за април тогава не беше приключила и сумата, изчислена като щета, можела да се увеличи, посочиха в началото на май от прокуратурата.

Преди няколко дни Специализираният апелативен съд остави в ареста за постоянно задържаните при акцията. Домашният арест на Камелия Мирчева беше потвърден.

Съдът аргументира решението си да не променя мерките за неотклонение основно със записаните със специални разузнавателни средства (СРС) телефонни разговори между Ганчев-младши, Димитров и Милко Талев. Магистратите се позоваха и на съдебно-счетоводна експертиза, изготвена два дни след арестите, и на писмо от НАП. Съдията Димчо Георгиев прие, че е установено, че Ганчев-младши е искал от Талев да му носи пари на ръка в офиса, преди да започне всяка доставка на захар от заводите на "Литекс" в Бургас и Девня.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания