събота, 19 май 2012 г.

"Мудис" понижи рейтинга на 16 испански банки


"Мудис" понижи рейтинга на 16 испански банки


"Мудис" понижи рейтинга на 16 испански банки
Автор: 24 Часа
Кредитната агенция "Мудис" понижи рейтинга на 16 испански банки, сред които са най-големите банки в страната - Банко Сантандер и BBVA, предадоха световните агенции.
"Сантандер" и BBVA вече са с рейтинг A3 - същия, какъвто има и Испания. Досега рейтингът на двете банки беше Aa3.
"Мудис" се позова на ескалиращия размер на лошите кредити, икономическата рецесия, затруднения достъп до свежи средства и ограничените възможности на правителството да подкрепи сектора в случай на нужда.
Решението на кредитната агенция задълбочи страховете, че проблемите на Гърция, която не успя да сформира правителство и може да излезе от еврозоната, ще предизвикат ефекта на доминото и ще разклатят и други застрашени държави.
Притесненията относно испанската икономика вече са много сериозни, тъй като решението на "Мудис" доведе до ново повишение на доходността по десетгодишните ценни книжа. Лихвата им вече е 6,31%, а разликата в лихвата с германските книжа, които се считат за еталон, е 490 базисни пункта.
Клиентите на национализираната испанска банка Bankia са изтеглили повече от 1 млрд. евро през последната седмица като знак за бързо изпаряващото се доверие в банката, предаде Ройтерс.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Общо показвания